Бетонирането на Иракли продължава тихомълком

Бетонирането на Иракли продължава тихомълком
Строителството в защитената местност продължава. Снимка: "Черноморски фар"
A A+ A++ A

Строителството на Иракли продължава тихомълком, а санкциите падат или се намаляват десетократно. Това е равносметката, след шумните наказателни акции от началото на годината, съобщава в. „Черноморски фар”, позовавайки се на очевидци и собствена проверка.

Бетонирането на живописната местност започна още от 2006 г., но с друг строеж. Протестите за Иракли започнаха със стартирането на проекта на „Суис пропъртис“  „Ривърсайд вилидж“. Той беше спрян окончателно от Върховния административен съд в средата на 2012 г.

Парламентарната комисията по Околна среда и водите към Народното събрание прие през юли проекторешение за налагане на мораториум върху всички строителни дейности с държавни имоти в урбанизираните и извънурбанизираните територии на устройствени зони "А" и "Б" по Черноморското крайбрежие. Мораториумът е за 12 месеца – срок, в който трябва да бъдат очертани именно зоните „А" и „Б". Освен това, се задължава и екоминистерството да изготви предложение за създаването на Национален парк Българско Черноморие. Идеята бе в този парк да бъдат включени емблематични черноморски зони като Иракли, Кара Дере, Маслен нос, плажовете между Шабла и Дуранкулак.

През август 2007 г. германският турист Йоханес Лаубах алармира с писмо Министерство на околната среда и водите за за незаконно застрояване на плажа на Иракли и замърсяване с боклуци и строителни материали.

#Иракли #Министерство на околната среда и водите #Върховния административен съд #Народното събрание #строеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"