Бежанци вместо роми в учебник по математика

Бежанци вместо роми в учебник по математика
Задачите по математика учели на толерантност.
A A+ A++ A

Бежанци може да сменят ромите в учебник по математика за трети клас. Причината е, че родители сигнализираха за расистка задача в учебна тетрадка по смятане, където децата трябва да изваждат и събират "българи и роми".

Ето и условието на задачата: "В квартал "Изгрев" живеят 363 роми, които са с 271 по-малко от българите в този квартал. Колко българи живеят в квартал "Изгрев?". Има и втори вариант на задачата, в който "ромите" отново са 363, а "българите" - с 27 по-малко, като отново се пита колко "българи" живеят в квартала.

Според родителите не може децата да бъдат учени да делят българите и ромите, тъй като всички са български граждани, съобщи "Стандарт".

Директорът на издателство "Просвета" обаче не вижда нищо нередно. Той допълва, че от Министерството на образаванието е имало писмо, в което се казвало, че децата от малки трябва да се учат на толерантност, това означавало да започнат да разбират, че има различни етноси, с които живеят заедно. За да станело това, в учебниците трябвало да започнат да се споменават и други етноси, освен българския.

Сега например децата щели да научат за бежанците и дори можело да се включат в учебните помагала задачи със сирийци. Авторите на учебната тетрадка са Ангелина Манова, Рени Рангелова и Юлияна Гарчева.

#математика #издателство #бежанци #роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници