Нидал Алгафари: До няколко месеца бежанската вълна от Сирия може да се засили

Нидал Алгафари: До няколко месеца бежанската вълна от Сирия може да се засили
A A+ A++ A

Нидал Алгафари е български режисьор от сирийски произход, бивш изпълнителен директор на БНТ и политически PR. Завършва НАТФИЗ, спец. "Кинорежисура". Баща му е сириец, а майка му е българка. Той е женен за психоложката Мадлен Алгафари. Автор и режисьор е на студентското предаване "Ку-Ку" (включително и на предаването за АЕЦ-Козлодуй). Бивш делегиран продуцент на "Шоу и развлекателни програми" в БНТ. Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм "Ла донна е мобиле". Продуцент и режисьор на телевизионни предавания "Наблюдател" и "Анонси". Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм "Сирия - история и легенди". От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ.

Г-н Алгафари, Как приемате новината, че се създават доброволчески отряди, които едва ли не трябва да ни охраняват от роми и от бежанци?

До колкото аз разбрах, идеята е на Боян Расате и идеята е не да ни охраняват от роми и бежанци, а по принцип да ни охраняват, защото държавата не можела да си свърши нейната работа в охраняването на такива места, които са по-драматични. В една среща, която имах с Расате в една телевизия, се разбрахме, че те няма да нападат хора и да ги бият заради това, че не знаят български език, или че са по-мургави, или черни. Те имат идеята само да наблюдават и да подават сигнали към полицията. Ние от сирийската общност в България сме готови да придадем към всеки патрул по един наш представител, който да им помага и в преводите, както и да е гарант за това, че няма да бъдат нападани и малтретирани хора.

Според Вас, какъв ще е резултатът от тази стена, която изграждаме по турската ни граница?

Това ще увеличи цената на трафикантите. Ще намали притока на бежанци, особено сега през зимата, когато е по-сложно, но през останалото време просто цената ще се вдигне.

Как Европа би могла да ни помогне?

Ние първо имаме нужда от концепция като държава, какво искаме да правим. Има два варианта и единият е да търгуваме на гърба на видимото нещастие и да вземем някакви добри пари, с които наистина да помогнем на бежанците, а от друга страна – да си помогнем ние самите. Ако концепцията е, че ние не желаем повече да приемаме хора, има и други варианти, с които да намалим драстично притока на бежанци към страната ни. Всичко зависи от политиката ни. Европа може да ни помогне финансово, а също и логистично, но ако ние имаме ясна концепция, какво точно искаме.

Не мислите ли, че е твърде късно да правим тепърва концепция, при положение, че кризата е отдавна?

Кризата може да стане още по-тежка. Въпрос е на решение, какво трябва да се направи. Това, че в момента имаме около 5-6 хил. бежанци от Сирия не е фатално за държавата. Бихме могли да понесем и още толкова, но над това вече ще ни е много трудно. Проблемът е, че покрай вълната от Сирия, започнаха да идват и много хора от Афганистан и Алжир, които не са бежанци, а са емигранти. До два три месеца сирийската вълна към нас може би ще се засили много.

Как приемате мерките, които се предприемат от Държавната агенция за бежанците и от МВР, правилни ли са, поне в правилната посока ли са?

Всички мерки са правилни и в правилната посока, но са бавни и мудни, а някои от тях са много закъснели. Новото ръководство на агенцията за бежанците влезе в ход в проблемите и му е трудно да реагира, но работят много добре и с МВР, и със столичната община. Правят се стъпки, които не са най-доброто, но се върви в правилната посока.

Смятате ли че у нас се надига опасна националистическа вълна, която ни превръща в ксенофоби?

Това, че има няколко лаладжии, които излизат по телевизията и имат възможност да изживеят звездния си миг, не означава, че българският народ е ксенофобски настроен. Народът ни приема бежанците, макар и трудно в трудни условия, но ние помагаме, българинът е с добро сърце по принцип. Тези, които показват мускули пред обществото, това са хора-„времянки“.

Как според Вас, може да се филтрира миграцията, за да не допускаме хора, които са криминално проявени?

Това не може да се направи. Никой не знае, кой какъв е бил в неговата си държава, когато идва към нас. Тези хора трябва да се настаняват в някакви центрове, или лагери и с тях да се работи, за да се види, дали те имат такива прояви и какви са намеренията им. Тези, които са криминални, за съжаление се проявяват, чак когато извършат някакво деяние.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"