"Южен поток" ще увеличи сигурността на газовите доставки

"Южен поток" ще увеличи сигурността на газовите доставки
"Южен поток" ще увеличи значително сигурността на газовите доставки не само за нас, но и за региона, твърди Боян Боев. Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

"Южен поток" ще увеличи значително сигурността на газовите доставки не само за нас, но и за региона. Това ще подпомогне и развитието на диверсификацията на енергийните маршрути, като е съобразено с изискванията на ЕС”, казва шефът на Българския енергиен холдинг Боян Боев пред в. "Стандарт". "Проектът ще позволи през България да се транспортират допълнителни количества газ към тези, които сега пренасяме.

Допълнителните 42 млрд. куб. метра газ на година също ще окажат положително влияние върху приходите ни. Не е за подценяване и опитът, който ще придобият българските специалисти в процеса на изграждане и по време на експлоатацията на "Южен поток".

Проектът ще даде силен импулс на икономиката ни. Ще има допълнителни бизнес възможности за родните компании чрез ангажирането им в подготовката, строителството и експлоатацията", каза още Боев.

"Тръбата ще бъде положена на дълбочина повече от 2,5 метра под земята. Всички тръби и съединителни елементи за линейната част на газопровода ще бъдат с вътрешно и външно антикорозионно покритие", уточнява шефът на БЕХ. В почвата спокойно могат да се засаждат и отглеждат различни селскостопански култури, които по никакъв начин няма да пречат на експлоатацията на тръбата, нито пък тя ще оказва някакво влияние върху тях”, припомня Боев.

Първият етап от изграждането на газопровода ще приключи през 2015 г., вторият - 2016 г., третият до края на 2017г.

#Боян Боев #Южен поток #експлоатация #газопровод #тръба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници