Във Варна започват изборите за нов митрополит

Във Варна започват изборите за нов митрополит
Във Варна започват изборите за нов варненски и великопресдлавски митрополит. Снимка: silnikol.blogspot.com
A A+ A++ A

В митрополията във Варна ще се проведе Епархийският избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит, съобщиха от Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ. По време на този избор избирателите излъчени от овдовялата след кончината на митрополит Кирил епархия ще изберат двама от епископите - кандидати за митрополитския престол, които съберат повече от половината от гласовете.

Епархийските избиратели са по 6 от всяка духовна околия - трима от тях са клирици и трима – миряни, а Варненска и Великопреславска епархия има пет духовни околии - Варненска, Шуменска, Провадийска, Добричка и Търговишка.

На 23 ноември ще се проведе заседание на Светия Синод в пълен състав, по време на което ще се разгледа документацията по станалия Епархийски избор и евентуално постъпили жалби по провеждането му. Ако счете, че той е протекъл изрядно, съгласно Устава на БПЦ-БП, в следващата неделя - 24 ноември, ще се състои и Каноническия избор, при който митрополитите от Светия Синод ще изберат един от двамата излъчени от епархийските избиратели епископи за нов Варненски и Великопреславски владика.

#избиратели #избори #синод #избиратели #владика #избор #Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"