Топразузнавач ще сформира новия кабинет в Румъния

Топразузнавач ще сформира новия кабинет в Румъния
Михай-Разван Унгуряну (вляво) заедно с президента на Румъния Траян Бъсеску (вдясно) по време на обявяването на номинацията му за премиер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Румънският президент Траян Бъсеску възложи на директора на румънската Служба за външно разузнаване Михай-Разван Унгуряну да сформира ново правителство.

Румънският президент Бъсеску съобщи вечерта в понеделник, че е възложил на топразузнавача да сформира нов кабинет, и поиска от парламента да му гласува вот на доверие, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Номинацията идва, след като премиерът Емил Бок подаде оставка по-рано днес, за да смекчи гнева на хилядите румънци, които протестираха със седмици срещу строгите мерки за ограничаване на разходите.

43-годишният Михай-Разван Унгуряну, който е историк и бивш външен министър, има десет дни да сформира кабинет, да изработи програма за управление и да поиска от парламента да му гласува вот на доверие.

Според международните медии той има голям шанс да получи подкрепа от управляващата центристка коалиция, която разполага с парламентарно мнозинство.

#Румъния #Емил Бок #Траян Бъсеску #министър-председател на Румъния #президент на Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »