ЕК готова да помогне на бедстващите в България

ЕК готова да помогне на бедстващите в България
„Ако получим искане за координация на помощ от Европа, веднага ще го направим“, заяви Георгиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия може да помогне на хората в засегнатите от наводнението в Хасковска област, стига да бъде поискана такава помощ, съобщи еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева.

При нужда от Брюксел могат да изпратят палатки, одеяла, генератори за отопление, както и специална спасителна техника, обяви Георгиева в понеделник вечерта.

„Ако преценката на правителството е, че има нужда от европейска помощ, ние можем да предложим три неща: първо - да предоставим необходимите за пострадалите хора, ако това се наложи, палатки, одеала, ако трябва да се осигурят генератори, ако, да кажем, спре отоплението и осветлението. Второ – ние ще дадем 50% финансиране за транспорт, да докарат модули. Трето – сигнализирахме на финландските колеги, имаме специален модул за работа, за спасяване на хора в студени, в изключително сериозни зимни условия, при голям студ. И ако получим искане за координация на помощ от Европа, веднага ще го направим“, каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

#Европейската комисия #ЕК #Кристалина Георгиева #еврокомисар по международно сътрудничество #хуманитарна помощ и реакция при кризи #хуманитарна помощ #Хасковска област #наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"