България настоява за единна система за интеграция на бежанците

България настоява за единна система за интеграция на бежанците
Йовчев добави, че ще се работи за изграждане на обща позиция с Южните страни по отношение на формиране на политики и разрешаване на миграционния проблем в ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ще настояваме да има единна европейска система за интеграция на бежанците на територията на европейския съюз“, заяви министърът на вътрешните работи, Цветлин Йовчев, на посещение в Елхово.

„И тук не става въпрос само за финансови средства. Тук става въпрос за това, че една държава, с не толкова голяма население и не толкова ресурси, трудно би могла да интегрира голяма група от хора – представете си 40-50 хил. души, които нямат необходимото образование и не говорят език и културно имат много сериозно различие с местното население. Именно по тази причина, трябва да има единна политика”, коментира Йовчев.

Той добави, че ще се работи за изграждане на обща позиция с Южните страни по отношение на формиране на политики и разрешаване на миграционния проблем в ЕС.

„В тази връзка ще работим активно с Гърция и с Италия”, посочи вицепремиерът.

„Ще подкрепим създаването на единна европейска политика по отношение на бежанците в Европа. Към момента такава няма и е необходимо такава политика да бъде създадена“, каза още вътрешният министър.

Той бе категоричен, че трябва да има европейска солидарност и пропорционалност на тежестта, предава „Фокус“.

„Също така, ние настояваме, че в една такава система, която се изгради, трябва да има възможност за релокация на базата на обективни критерии - БВП и население на съответните страни членки на Европейския съюз“, съобщи Йовчев.

Той отбеляза, че единствените аргументи против подобна релокация били, че това би могло да се превърне в стимулиращ факт за бежанска вълна към Европа.

„Аз към момента никъде не съм срещнал в европейските директиви политики, които да са насочени в посока така, че да създаваме за бежанците непривлекателни условия така, че да ги демотивираме да търсят убежище на наша територия. Европейската политика, европейският подход трябва да бъдат единни”, отбеляза министър Йовчев.

#Цветлин Йовчев #бежанци #политика #интеграция #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници