197050 статии       |       398 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.63832| EUR 1.95583| GBP 2.26632|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Британски министър похвали България

6 февруари 2012, понеделник / 18:41; Коментари: 0
Send to Kindle
Британски министър похвали България
Министърът по европейските въпроси на Великобритания Дейвид Лидингтън се срещна днес с външният министър Николай Младенов. Снимка: БТА

Министърът по европейските въпроси на Великобритания Дейвид Лидингтън похвали „добрата фискална дисциплина“ на България.

„Много страни могат да завиждат на България за добрата фискална дисциплина. Българското правителство е пример в това отношение за други държави - членки на ЕС“, заяви Дейвид Лидингтън, министър по европейските въпроси на Обединеното кралство, който се срещна днес с външния министър на България Николай Младенов, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„От съществено значение за ЕС в този момент е да се гарантира доброто функциониране на Единния пазар, да се начертаят реални мерки, които да увеличат заетостта в Европа, конкурентоспособността на икономиката и финансовата стабилност. Начинът, по който ще бъде конструирана новата финансова рамка, ще определи доколко ЕС ще има сили да осъществи целите, които си поставя, превръщайки се в най-конкурентната икономика на света." Това заяви външният министър Николай Младенов след срещата си с Дейвид Лидингтън.

„Когато Европа търси мерките, с които да се справи с кризата, е важно да се открият и причините за нея“, допълни Николай Младенов.

„Въпреки някои гласове, които се чуват в тази посока, не разширението на ЕС е причината, а липсата на финансова дисциплина и неспазване на правилата от някои страни членки“, подчерта той.

В този смисъл министър Младенов отбеляза, че именно приемането на нови държави в европейското семейство би могло да доведе до по-голяма конкурентоспособност на икономиката.

Министър Лидингтън подкрепи своя български колега, подчертавайки, че е важно европейската интеграция на страните от Западните Балкани да продължи.

„Европа трябва да подкрепи и инициативността на хората от Близкия изток и Северна Африка в стремежа им към мирен и свободен живот, с институции, които защитават техните права“, допълни българският външен министър.

„Всички ние, които сме приятели на демократична Сирия, можем да работим активно в тази посока, като подкрепим инициативата на Арабската лига и страните от Персийския залив за започване на консултации за мерки, които да гарантират мирен преход и справяне с хуманитарната криза в страната“, каза Младенов.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: