Секс, наркотици, телевизия и кмет в Торонто

Секс, наркотици, телевизия и кмет в Торонто
Кметът Роб Форд стана известен със скандалната си репутация. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на канадския мегаполис Торонто Роб Форд оспори новите доказателства, с които подплатяват обвиненията срещу него. Към пушенето на крек, за което си призна, прибавят кокаин, проститутки и управление на МПС след употреба на алкохол. Кметът започна контраатака в четвъртък.

Роб Форд заплаши със съд бивши свои сътрудници и сервитьор, застанали зад подобни твърдения. В същото време лидерката на провинциалното правителство в Онтарио, чиято столица е Торонто, за първи път заговори за намеса на властите за решаване на тази безпрецедентна криза.

Това се налага, защото, независимо от степента на скандала, Роб Форд не отстъпва. В четвъртък той дори контраатакува: „Това е жалко, но трябва да подам съдебни искове“, каза той на следващия ден, след като правосъдието показа нови доказателства. „Започвам да гледам на кръв, когато атакуват честта ми като баща и съпруг“, добави общинският лидер. Неговата репутация вече бе подкопана, след като преди десет дни призна, че е употребявал наркотици миналата година.

В сряда правосъдието предаде на адвокат, нает от медии, откъси от свидетелски показания на сегашния началник на кметския кабинет (Earl Provost), както и на двама бивши служители (Brooks Barnett и Isaac Ransom). В големи подробности те описват като „дива“ нощта на Св. Патрик през 2012 година (17 март).

Става дума за свидетелски показания, събрани от полицията. Засега Роб Форд не е обвинен. „Вчерашните разкрития за кокаин, „компаньонки“ и проституция (…) са само лъжи“, каза кметът. По време на известния празник на Св. Патрик тримата мъже направили „бягство в бар“ с кмета си, след което се върнали в кабинета в кметството, за да си допият. Компания им правила някоя си Алана, определена от единия от бившите му служители като „проститутка“. Според другия служител пък кметът се качил зад волана на половин литър водка.

TВ шоу

„Не ми харесва, че определят Алана като проститутка. Аз съм щастливо женен мъж и ще ги съдя за това“, заяви бесен Форд, който се появи в кабинета си заедно със своята съпруга.

Форд заплаши със съд и сервитьор в торонтски бар, който разказва, че когато влязъл в сепаре, видял кмета и една жена с глави, наведени напред, да вдишват силно, което сервитьорът предполага, че е „смъркане на кокаин“.

„Нямам друг избор, освен да ги съдя“, каза кметът на четвъртия по големина град в Северна Америка. След като в сряда гласуваха с голямо мнозинство необвързваща резолюция с молба към кмета да подаде оставка, членовете на съвета символично му обърнаха гръб, докато той говореше.

Местните представители продължават натиска срещу кмета си и в петък ще опитат процедура за прехвърляне на част от кметските правомощия на заместника му. Именно в този контекст първата министърка на канадската провинция Онтарио – Катлийн Уин, заговори в четвъртък за възможна намеса от страна на правителството за сваляне на Роб Форд. Правителството на Онтарио може да приложи законови хватки, за да принуди кмета да подаде оставка, ако общинският съвет ясно покаже, че кметът е неспособен да работи“, каза Уин.

От следващата седмица 44-годишният многоцветен кмет ще има пълна възможност да се защитава сам и без въпроси от журналисти или политици. Консервативният телевизионен канал Sun News Network обяви в четвъртък, че Форд ще бъде домакин на телевизионно шоу всеки понеделник с брат си Дъг - негов съветник и близък сътрудник.

Преди това неделното предаване, което водеха двамата мъже, бе свалено от ефир от местно радио. „Ние живеем в епохата на телевизионната реалност и няма нищо по-реално от Форд и брат му“, обяви Кори Тинейки (Kory Teneycke), вицепрезидент на Sun News Network и бивш директор на службата за комуникации на премиера на Канада Стивън Харпър.

Автор: АФП, Превод: БГНЕС

#Роб Форд #Торонто #Канада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници