Българският хелзински комитет има резерви по Закона за бежанците

Българският хелзински комитет има резерви по Закона за бежанците
Българският хелзинкски комитет (БХК) разкритикува приетия законопроект за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет (БХК) разкритикува приетия законопроект за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците, предаде btvnews.bg.

Според комитета, промените са изцяло в разрез с приетите общи и минимални европейски стандарти и нарушават редица други правни стандарти на международното и национално законодателство по защита правата на човека. БХК повтаря своите категорични възражения срещу създаването на режим на задържане на бежанците, търсещи закрила.

Приравняването на уязвима категория към начина, по който са третирани в закона имигрантите с нередовен статут, които подлежат на депортиране от територията на страната, представлява грубо нарушение на поетите от България задължения за приемане и закрила на лица, които бягат за да се спасят от преследване и да защитят своя живот, подчертават от БХК. Предлаганата мярка за парична гаранция е недопустима, защото по принцип се налага спрямо лица, обвинени в извършване на престъпление.

Особена тревога буди разпоредбата, съгласно която в центрове от затворен тип при условия на задържане могат да бъдат въдворявани и малолетни и непълнолетни деца, търсещи закрила, казват от БХК.

#БХК #човек #закрила #престъпление #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"