Гърция строи стена на границата с Турция

Гърция строи стена на границата с Турция
Гърция започна строежa на стена срещу нелегалните имигранти от Турция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция започна строежa на стена срещу нелегалните имигранти от Турция.

Днес Гърция е започнала да строи стена, която ще прегражда пътя на нелегалните имигранти по част от сухопътната граница на страната с Турция, превърнала се в една от главните порти за нелегално влизане в Европа, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Това е съоръжение с практическо и символично значение, което има за цел да обезкуражи нелегалната имиграция и да изпрати сигнал, че в Гърция не може да се влиза като в хан“, заяви министърът Христос Папуцис.

Той представи стената като резултат от „гръцко-турското сътрудничество“, докато в същото време ЕС укорява турските власти, че си затварят очите пред трафика на имигранти през турската граница.

Бариерата, която беше искана най-вече от Франция, въпреки сдържаността на Европейската комисия, трябва да е с дължина от 10,3 км и ще се простира в участъка на границата, където река Марица влиза на турска територия.

Проектът, който беше обявен преди месеци и се оценява на 5,498 милиона евро, предвижда преминаването на две редици бодлива тел, а отгоре ще бъдат поставени 26 термични камери.

Министърът съобщи, че през 2011 г. в зоната са били арестувани около 55 000 мигранти, което е увеличение с 16,77% спрямо 2010 г.

#Гърция #стена #имигранти #Турция #строеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »