Александър Неофитов: Защо (не)подкрепям протестите

Александър Неофитов: Защо (не)подкрепям протестите
Александър Неофитов
A A+ A++ A

Александър Неофитов е експерт по политически науки със специализации в UCL, Лондон, и Карловския университет в Прага. Бил е координатор на проекти в КНСБ.

Много бих искал с пълно сърце да напиша, че подкрепям протестите и на фона на протичащите събития аргументите в полза на подобна позиция изглеждат ясни. Само по себе си отстраняването от власт на един компрометиран политически елит, какъвто безспорно е настоящият в България, е кауза, зад която си струва да се застане.

По принцип всяко усилие, насочено към търсенето на решения на известните ни проблеми (олигархия, корупция и т.н.) изглежда правилно и смислено, и в случая е добре дошло. Аз лично обаче не съм убеден, че протестът е подобно решение. Въпреки, че не е лишен от заряд и че консолидира в себе си значителна обществена енергия, не виждам в него нужното съдържание.

В тази връзка не са съвсем ясни целите, който си поставя. Ако се цели козметична смяна на правителства и избирателни системи, то дори и да успее в момента, в крайна сметка протестът ще загуби, тъй като на този етап подобни реконфигурации вече не са рентабилно решение. А за по-дълбока промяна не знам дали има достатъчно потенциал.

Дълбочинните (и съответно трайни) промени изискват широк дебат и преоценка на някои основни въпроси, които не са от политическо естество и до чието обсъждане така и не се стигна в постсоциалистическия ни период. Като например кои сме, какво желаем да е нашето общество и къде искаме да бъдем след 40-50 години. Едва след като е налице ясна ориентация по подобни въпроси е възможно да бъде канализирана обществената енергия в градивни решения, включително и политически.

Фактите говорят, че подобен дебат в България тепърва предстои и времевите параметри на протеста открито го подсказват. Да, в България демокрацията е фасадна, но тя не е такава от вчера. Не мога да приема довода например, че назначаването на Пеевски е преляло чашата – чашата в нашия случай отдавна се е превърнала във водопад. Затова си мисля, че протестът е по-скоро реакция на наболял проблем, отколкото заявка за по-сериозен ангажимент за промяна.

Остава въпросът дали протестът ознаменува началото на този дебат. Това тепърва предстои да видим, но до провеждането му правителствата ще са все така корумпирани и протестите ще кънтят в нищото.

#протести #България #промени #олигархия #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »