Не миньорите, а КНСБ иска стачка, заяви Стойнев

Не миньорите, а КНСБ иска стачка, заяви Стойнев
Министър Стойнев бе категоричен, че "Мини Марица-изток" ще останат държавни и дружеството няма да бъде доведено до фалит, а оздравено. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Няма нагласа за стачни действия сред редовите миньори в "Мини Марица - изток" ЕАД. Единствените, които искат тази стачка са от ръководство на КНСБ. Техните действия са политически мотивирани", заяви министърът на икономиката и енергетиката, Драгомир Стойнев.

"До края на седмицата в "Мини Марица-изток" ще постъпят 60 млн. лв.", каза още Стойнев.

Министърът припомни за тежкото състояние, в което е заварил сектор енергетика и въгледобивния отрасъл, в частност.

Стойнев подчерта, че в продължение на 3 години и половина, докато е траело управлението на ГЕРБ, не е имало никакви инвестиции и ремонтни дейности, а натрупаните задължения в отрасъла са възлизали на 2,5 млрд. лв.

"Едно от първите ми действия, когато станах министър, беше да се срещна с ръководството и миньорите, които работят в "Мини Марица-изток". Заварих едни отчаяни хора, които работеха само на 2 смени и се бояха как ще изкарат следващия ден. Благодарение на промените в закона за енергетика, които осъществихме, постепенно се възстанови нормалният работен процес в комплекса", посочи Стойнев.

Той отбеляза, че сега в "Мини Марица-изток" се работи на 4 смени, всички заплати се изплащат напълно и на време, а цената на добиваните въглища е била увеличена.

"В резултат на всички тези действия, за октомври имаме рекорден добив на въглища за последните 20 години, който възлиза на 3,5 млн. тона", обяви енергийният министър.

Според него, всичко това му дава основание да заключи, че от ръководството на КНСБ се стремят да вдигнат стачка по политически причини.

"КНСБ трябва да се определи на коя страна е – на страната на хората на труда, или на нечия друга. Тази стачка, ако се състои, ще бъде ясно доказателство, че определени сили имат интерес от подмяната на действителността", обяви Стойнев.

На уточняващ въпрос коя може да бъде партията, която би имала интерес от подобни действия, той отговори: "Коя политическа сила в момента е недоволна, че в Българи има демокрация – ГЕРБ."

Според Стойнев, следващата година Българи ще отбележи икономически растеж, "термин, който беше позабравен през отминалите 3 години и половина".

"Този растеж се прогнозира не само от правителството, но се потвърждава и от анализите на Световната банка и ЕК", уточни министър Стойнев.

Той смята, че евентуални стачни действия в мината ще нарушат производствения процес и ще се отразят на икономическите перспективи на страната.

"Стачката на КНСБ е политическа. Когато един синдикат стачкува, той трябва да защитава работниците и служителите, а в "Мини Марица-изток" протича нормална дейност. Хората получат заплатите и социалните си надбавки. Да, проблемите на миньорите не могат да се решат с магическа пръчка, но положителните процеси се случват. До края на тази седмица или в началото на следващата в "Мини Марица-изток" ще постъпят 60 млн. лв.", коментира министър Стойнев.

"Такава сума те не са получавали от години. Тези пари ще позволят да се направят инвестиции в дружеството", каза още той.

Министър Стойнев бе категоричен, че "Мини Марица-изток" ще останат държавни и дружеството няма да бъде доведено до фалит, а оздравено.

#"Мини Марица-изток" #Драгомир Стойнев #КНСБ #стачка #миньори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници