В събота мирно шествие "Внимание! Фашизъм!

В събота мирно шествие "Внимание! Фашизъм!
Снимка: Фейсбук
A A+ A++ A

"Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от Бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!" — Писмо-дописка на Васил Левски до Ганчо Мильов в Букурещ, 10.V.1871 г.

Група във Фейсбук организира в събота в 12 часа мирно шествие "Внимание! Фашизъм!". Събитието е отговор на вълната на нетолерантност, расизъм и ксенофобия. Шествието ще тръгне от пилоните на НДК, ще премине по бул." Витоша" и ще завърши пред Съдебната палата.

„Засилването на мигрантския поток към България отключи страха от неизвестното и недоверието в българското обществото, а това с плашещо бързи темпове дава тласък на вълна на нетолерантност, расизъм и ксенофобия. Езикът на омразата завладява публичното пространство, изтласквайки трезвата мисъл и солидарността, а проявите на брутално насилие срещу хора от други националности се превръщат в ежедневие. Насилието, провокирано от ксенофобската реторика на националистическите партии като „Атака” и ВМРО, е на път да получи своята официална легитимация с учредяването на открито фашистката Националистическа партия на България, включваща в себе си забраненото в редица европейски страни нео-нацистко движение „Кръв и чест”, обясняват организаторите.

#шествие #„Атака” #ВМРО #насилие #ксенофобия #Националистическа партия на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници