198413 статии       |       400 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.64521| EUR 1.95583| GBP 2.25695|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Българи разработват плазмена горелка за реставриране на културни паметници

13 ноември 2013, сряда / 13:54; Коментари: 0
Send to Kindle
Българи разработват плазмена горелка за реставриране на културни паметници
Тестове за почистване с плазма в Църквата „Св. Георги” в с. Голямо Белово и храм-паметника „Св. Александър Невски” в София. Снимка: PANNA 2013;

Изследователи разработват плазмена горелка - алтернативен метод за почистване и консервация на културно-исторически паметници. В сравнение с традиционните начини за почистване, плазмената горелка нарушава минимално повърхността. В ход е и работата по специално самодиагностиращо се и защитно покритие.

Плазмената горелка е един от продуктите по проекта PANNA (“Плазма и нанотехнологии за нова „нежна“ реставрация”), по който работят инженери, изследователи и реставратори от четири европейски страни (Белгия, България, Германия и Италия). Български специалисти от „Център за реставрация на художествени ценности” тестват изобретението при реставрирането на различни културни обекти, съобщиха от проекта.

Българските реставратори изпробваха плазмения метод за почистване на стенописи в три български храма: църквата „Св. Параскева” в Плевен, църквата „Св. Георги” в село Голямо Белово и храм-паметника „Св. Александър Невски” в София.

Изследователите се надяват плазмената горелка да бъде пусната на пазара веднага след приключването на проекта през октомври 2014 г.

Европейската комисия е отделила 15% от бюджета настоящата рамкова програма на ЕС за международни проекти подкрепящи малкият и среден бизнес в Европа. По последни данни, през октомври тази година този дял е достигнал 17.5%, а по страни процентът варира от 11% във Финландия до 29% в Унгария и Словакия. За България делът е 27.52%.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: