Принц Чарлз – пенсионер с поглед към трона

Принц Чарлз – пенсионер с поглед към трона
Принц Чарлз е готов за трона. Снимка: www.people.com
A A+ A++ A

Британският престолонаследник принц Чарлз ще може да получава държавна пенсия от утре с навършването на 65-годишна възраст, но все още не е започнал да се занимава с работата, към която винаги се е стремял.

Най-големият син на кралица Елизабет II прекарва най-дългия период в историята в чакане да наследи британския трон и пътят му не е бил лек. Но на 87-годишна възраст майка му намалява работните си ангажименти и Чарлз застава все повече в светлините на прожекторите.

Освежен от обиколка в Индия, в петък той ще заеме мястото на кралицата на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните от Общността на нациите в Шри Ланка, събитие, което Eлизабет II е пропускала само веднъж.

Преди 20 години Чарлз се бореше с призивите да се откаже от правото да бъде крал заради сензационното разкриване на изневярата с Камила Паркър-Боулс и раздялата с бляскавата си първа съпруга Даяна. Но престолонаследникът бавно си върна доверието на обществото и мнозинството негови поданици сега смятат, че той трябва да стане крал.

Превръщайки синовете си Уилям и Хари в популярни млади мъже, той си създаде по-земен имидж, борейки се активно за благотворителни каузи. Британците също успяха да простят на Камила, за която престолонаследникът се жени през 2005 г. Някога бомбардирана с изпълнени с омраза писма, сега тя е до него постоянно.

„Опитите да спечели отново публиката бяха дълго, дълго пълзене. Но сега той заема много по-добро място и това си личи. Откакто Камила стана негова съпруга, той е просто много по-щастлив мъж, а един по-щастлив мъж работи по-добре“, казва биографът на Чарлз Пени Джунър.

Чарлз ще дари пенсията си на благотворителна фондация за възрастни хора в съответствие с репутацията си на ревностен филантроп. „Мисля, че мой дълг е да се тревожа за всички и за живота им в тази страна, да опитвам и да намирам начин да подобря нещата“, каза той пред списание „Тайм“ преди време.

Убеден природозащитник, Чарлз публично е изразявал мнението си по различни проблеми – от модернистката архитектура до алтернативната медицина, която подкрепя, предизвиквайки недоволството на мнозина лекари. Но неговият биограф очаква от него да си държи езика зад зъбите повече, когато се възкачи на трона. „Той по никакъв начин не трябва да си пъха носа в политиката“, казва Джунър.

Но за Чарлз усилията му да го познават като „състрадателния принц“ на Великобритания често оставаха на второ място за сметка на десетилетия, в които медиите разнищваха романтичния му живот. Сватбата му с Даяна през 1981 г. се превърна в приказка от истинския живот, но краят не беше щастлив.

Даяна ревнуваше горчиво връзката на съпруга си с омъжената Камила, с която се запознава през 70-те години на миналия век. Тя също имаше връзки с други мъже, но след раздялата им през 1992 г. Чарлз и Камила бяха обявени за злодеите. „В този брак бяхме трима, така че беше малко пренаселено“, каза Даяна в известно телевизионно интервю.

Чарлз не беше благословен с усета на Даяна към връзките с обществото. Докато тя зашеметяваше с блясъка си хората от целия свят, той имаше репутацията на старомоден и странен човек, спечелвайки си прякора „смахнатия принц“ през 80-те години на миналия век, когато се впусна в мистичната философия и призна, че говори на панталоните си. Престолонаследник от тригодишна възраст, той трудно разбра в какво точно се състои работата му.

След самотно детство в Бъкингамския дворец и пансиона, който мрази, Чарлз учи в Кеймбридж и прекарва пет години във военноморския флот. Трябваха му години, за да се утвърди като „професионален воин“, а през това време се случиха множество гафове. Но неговият тръст помогна на хиляди младежи в неравностойно положение да намерят работа, а луксозната му марка за органични храни Duchy Originals, която сега се предлага от верига супермаркети, събра милиони паунди за благотворителност.

В крайна сметка той овладя и забавните рекламни прояви като влизането му в ролята на водещ на прогнозата за времето на Би Би Си миналата година. Чарлз е на път да стане най-възрастният човек, който ще се възкачи на британския трон, а като се има предвид видимо крепкото все още здраве на кралицата, ще му се наложи да почака още известно време.

Но докато повечето британци на неговата възраст мислят за пенсия, Чарлз вероятно ще поеме все повече задължения от своята майка. Поне когато времето му най-сетне дойде, той ще има сериозни познания за работата си. „Чарлз имаше 40 години на обикаля света, да се среща със световни лидери. Той е невероятно подготвен“, казва биографът му.

Автор: АФП, Превод: БГНЕС

#принц Чарлз #Елизабет II #Уилям #Хари #Камила #Даяна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »