Болките в гърба може да се дължат на неудобни обувки

Болките в гърба може да се дължат на неудобни обувки
A A+ A++ A

Неудобните обувки не са само дискомфорт, който трябва да изтърпите през деня, предупреждават ортопедите.

Удобните обувки са изключително важни за здравето на опорно-двигателната ни система. Ако носим неудобни обувки, рискуваме да пожертваме не само комфорта си.

Неудобните обувки могат да предизвикат болки в гърба, дори могат да причинят гръбначни изкривявания. Ако височината им е неподходяща, неудобните обувки могат да променят центъра на тежестта ни, да натоварят излишно гръбнака на неправилно място и да създадат много проблеми не само сега, но и в по-късен момент от живота ни.

Смята се, че системното носене на неудобни обукви дори повлиява на психическото ни състояние, прави ни по-изнервени и напрегнати. То се превръща в един източник на хронична болка, от който съзнанието ни иска да се отскубне.

Обувките, които не пасват на стъпалото ни, могат да го изменят и да деформират костната му структура. В резултат на това може да се случаи така, че да не можем да носим почти никакви обувки.

По съвет на специалистите ортопедичната обувка за дамите трябва да има съвсем нисък ток, от порядъка на 2–3 см, непременно да има анатомичен свод, да бъде от естествена кожа, да позволява на крака да диша естествено и да не ни пристяга или наранява някъде.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"