Лавров: Западът е „истеричен“ за Сирия

Лавров: Западът е „истеричен“ за Сирия
Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският министър на външните работи Сергей Лавров разобличи „истеричната реакция“ на Запада след ветото на Русия и Китай върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща репресиите в Сирия.

„Някои гласове на Запад, които реагираха на вота в СС на ООН, са неприлични и почти истерични“, заяви Лавров на пресконференция, цитиран от АФП.

Редица западни дипломати и експерти заявиха вчера, че двойното вето ще насърчи президента Башар Асад да продължи кървавите репресии срещу опозицията в страната.

„Има една такава поговорка: „Онзи, който се сърди, рядко е прав“. Целта на истеричните изявления е да се прикрие реалността, а именно, че в Сирия има много източници на насилие“, подчерта Лавров, визирайки близки до опозицията „въоръжени екстремистки групи“.

„По тази причина през ноември ние активно подкрепихме инициативата на Арабската лига за необходимостта да прекрати насилията без значение откъде идват те“, каза руският външен министър.

Той припомни, че тази инициатива фигурираше в проекта за резолюция на СС на ООН, но в проекта нямаше „конкретни мерки за нейното прилагане на практика“.

„Такива подробни мерки бяха препоръчани само от една страна - правителството“, заяви със съжаление Лавров.

Според него „сирийската опозиция трябва да се дистанцира от въоръжените екстремисти“, чиято цел е смяна на правителството.

По-рано днес френският министър на отбраната Жерар Лонге изрази крайно възмущение от ветото на Русия и Китай върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, подчертавайки, че има „политически култури, които заслужават ритници по задника“.

#Сергей Лавров #външен министър #Русия #Китай #Съвета за сигурност #ООН #Сирия #вето #резолюция #репресии #Башар Асад #СС на ООН #Жерар Лонге #министър на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »