Властните майки имат деца с наднормено тегло

Властните майки имат деца с наднормено тегло
A A+ A++ A

Майките, които карат бебетата да ядат повече по време на закуска или обяд, накрая се сдобиват с тригодишни дебеланковци, сочи американско проучване.

Публикувано в списание American Journal of Clinical Nutrition проучване разкрива, че такива родители накрая постигат изключване на способността на децата да слушат сигналите за ситост, излъчвани от тялото им, което е начинът, по който мозъкът казва: „Време е да спреш да ядеш“. Бебетата са известни със своята злоядност и родителите често се притесняват, че децата им не ядат достатъчно.

Децата са заситени и не искат да ядат повече, но родителите продължават да настояват: „Хайде, маминото, папкай още!“. В предходни изследвания се е разчитало на въпросници, докато в настоящото учените са решили да наблюдават как точно се държат майките. Те са канили 1218 майки в лабораторията и за записвали 10-минутното ядене на бебето. Майките са идвали три пъти: когато бебето е било на 15 месеца, после на 2 и на 3 години. По общо правило „натрапчивите“ майки имали по-дебели деца, вземайки предвид и семейните доходи и расовата им принадлежност. „Натрапчиво“ в изследването е наречено поведение, принуждаващо бебетата да ядат, а не само да им се предлага храна, с изречения като: „Зная, че го обичаш, хайде, още една хапка!“.

Децата в семейства с ниски доходи и от малцинствата общо взето са подложени на по-голям риск от надебеляване, отколкото бели деца от семейства от средната класа, проучването е показало, че майките им се опитват да регулират храненето, съобщават от БГНЕС.

Резултатите се повлияват и от обстановката в лабораторията и са различни от това, което се случва у дома. Сега изследователите се готвят да проведат наблюдения на място на семейства с ниски доходи. И призовават родителите да се вслушат в съветите им: давайте на децата здравословна храна, но ги оставете те сами да преценяват колко да изяждат всеки път. Според учените децата усещат колко трябва да изядат. Често децата, за които родителите се притесняват, са с нормално тегло и развитие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"