Румъния с нов премиер до дни

Румъния с нов премиер до дни
Новината за оставката на Бок дойде след парламентарна стачка и най-големите масови протести в страната от 1989 г. насам. Снимка: Europe.bg
A A+ A++ A

Президентът на Румъния Траян Бъсеску ще номинира нов премиер на страната до дни, след като досегашният министър-председател Емил Бок подаде оставка тази сутрин.

Новината за оставката на Бок дойде след парламентарна стачка и най-големите масови протести в страната от 1989 г. насам.

Мотивът на Емил Бок за оттеглянето му от премиерския пост беше, че иска да разсее политическото и социалното напрежение в страната.

„Реших да връча оставката на моето правителство“, каза премиерът на Румъния по време на заседание на кабинета, предавано директно по телевизията.

Министър-председателят призова парламента час по-скоро да гласува доверие на ново правителство, за да не се поставя в опасност стабилността на страната.

Новият премиер на Румъния ще бъде номиниран в идните дни от президента Траян Бъсеску, съобщиха АФП и БГНЕС.

Очаква се държавният глава да се срещне с политическите партии по-късно днес. С тях той ще обсъди бюджетния пакт на ЕС и вътрешнополитическата ситуация. Според редица анализатори Бъсеску ще избере технократ.

Оставката на Бок дойде ден след като мисията на Международния валутен фонд и Европейския съюз похвали усилията на правителството му от последните месеци.

45-годишният Бок зае поста след парламентарните избори през 2008 г. Преди това той бе градоначалник на Клуж Напока - най-големия град в Трансилвания.

В края на януари Либералната, Социалдемократическата и Консервативната партия са се съгласили да се оттеглят от всички парламентарни дейности в знак на протест срещу управляващата коалиция.

„Нашият протест е предизвикан от отношението на управляващата коалиция, която отказва да си вземе бележка от общественото недоволство, отказва да води диалог за политическо решение, опитва се да мами и прави закъснели опити да подкупва румънските избиратели“, заяви лидерът на Либералната партия Крин Антонеску.

Уволнението на Раед Арафат, създателят на службите за спешна помощ в Румъния, отприщи масовите протести в страната. За това допринесоха и мерките за икономии.

Заради демонстрациите външният министър Теодор Баконски бе отстранен от длъжност в края на януари.

Наложи се Емил Бок да се раздели с него, след като Баконски написа в блога си, че „румънците, които работят за прехраната си, ще решават бъдещето на страната, а не агресивните бедни отрепки“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"