Първанов настоя за рестарт на АЕЦ "Белене"

Първанов настоя за рестарт на АЕЦ "Белене"
A A+ A++ A

"Ако бързо не дадем зелена улица на новата ядрена централа в Белене, ни чака енергиен микс, който няма да е добър с оглед на бъдещата цена и за потреблението, и за бизнеса.", заяви Георги Първанов в Плевен по време на обществена дискусия за национално съгласие по развитието на българската енергетика като основен приоритет.

Първанов посочи като важна задача пред институциите да се изработи и финансира проект за удължаване на срока на работа на Пети и Шести блок на АЕЦ-Козлодуй с още 10 години. Втората задача е ускорено изграждане на АЕЦ "Белене".

"Новата централа ще даде на държавата сигурност и по-евтина енергия за разлика от възобновяемите източници. До края на 2015 г. трябва да се анализират условията за изграждане на Седми и Осми блок в Козлудий и да се проведе търг за инвеститори и технологии. Това обаче не може да бъде алтернатива на централата в Белене", заяви Първанов.

"„Южен поток" е най-мащабният и значим проект на наша територия за годините на прехода. Ще бъде обезсърчаващо ако при реализацията му български компании участват само като подизпълнители на изкопни и нискоефективни дейности", смята Георги Първанов.

#Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »