Митрополит Дометиан празнува 26 г. начело на Видинска епарихя

Митрополит Дометиан празнува 26 г. начело на Видинска епарихя
Архиереи на БПЦ начело със Светейшия патриарх Неофит, клира и миряните на Видинска епархия ще имат възможност да поздравят Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан. Снимка: vidinskamitropoliya.com
A A+ A++ A

Архиереи на БПЦ начело със Светейшия патриарх Неофит, клира и миряните на Видинска епархия ще имат възможност да поздравят Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан с достойно изживените, вече 81 години, 26 от които като Видински митрополит, съобщиха от Св. Синод на БПЦ-БП.

Миналата година митрополит Дометиан навърши 80 години и 25 години от избирането и утвърждаването му на Видинския епархийски престол. По този повод Светия Синод на БПЦ-БП и за големите му заслугите си към Българската православна църква го отличи с орден „Св. цар Борис“. Отличие, което има само първа степен и с което до тогава са награждавани само предстоятели на поместни православни църкви и държавни глави. Митрополит Дометиан стана първият български архиерей получил това високо отличие.

Поради кончината на 6 ноември на приснопаметния патриарх Максим, тържеството по повод юбилея на митрополит Дометиан, което бе организирано за 11 ноември, бе отложено.

Програмата по тържественото отбелязване на годишнините на митрополит Дометиан започнаха на 9 ноември в 17 ч. с вечерна служба в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, на която присъства Българският патриарх Неофит.

На 10 ноември от 9,30 ч. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена тържествена света Литургия от Негово и членовете на Светия Синод. Патриарх Неофит ще подари на своя събрат архиерейски омофор с епатрахил.

#Дометиан #Неофит #Максим #Св. Николай Чудотворец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"