Президентът Гаук и балканските роми

Президентът Гаук и балканските роми
Гаук се запозна с проблемите на балканските роми. Снимка: diepresse.com
A A+ A++ A

Автор: Дойче Веле

Германският президент Йоахим Гаук посети Манхайм, за да опознае "реалната реалност", както заяви той самият. В едно училище Гаук се срещна с български и румънски роми и се запозна с проблемите, свързани с интеграцията им.

Вчера федералният президент Йоахим Гаук посети Манхайм. Целта на пътуването му бе да се запознае на място с проблемите, които създават мигрантите по бедност, а и с проблемите, от които страдат самите те. В продължение на час той бе в едно училище в проблемния квартал на Манхайм Некарщад-Вест и разговаря с учители, местни политици и родители - най-вече за интеграционните проблеми в квартала. "Исках да се сблъскам с реалната реалност", каза Гаук непосредствено след разговора.

В основното училище има 331 ученици, от които с германско гражданство са едва 58, като 18 от тях пък са деца на имигранти. 273 ученици нямат германско гражданство и най-вероятно владеят майчиния си език по-добре от немския. Много от записаните в училището деца са родени и израснали в бедните области на България и Румъния и са пристигнали съвсем наскоро с родителите си. За тях са създадени специални подготвителни класове - за да могат да се справят с учебния материал.

И депутатите трябва да се намесят

Федералният президент присъства и на един такъв час и остана видимо изненадан от недостатъчните езикови познания на децата. "За целта наистина ще имаме нужда от много учители. Ще трябва да се водят още много разговори, включително с депутати", заяви Гаук. Той подчерта, че не възнамерява да дава съвети на новото правителство, но разчита на по-висока чувствителност по отношение на темата в Бундестага.

Президентът пристигна в Манхайм с двойна мисия: от една страна да изтъкне усилията за по-добра интеграция на европейските граждани от Югоизточна Европа, положени от градските власти, и от друга - да изрази позицията си срещу дискриминацията на малцинствата. Той формулира ясно опасността, която съзира: "Нима ще се върнем обратно към старите предразсъдъци по отношение на определени народностни групи, или ще се обявим за гражданско общество с готовност за интеграция?". Под "определени народности групи" Гаук има предвид ромите.

В Манхайм живеят над 6000 българи и румънци

Междувременно в Манхайм са отбелязани първите скромни успехи - там се предлагат допълнителни интеграционни курсове, оказва се подкрепа на подготвителните паралелки, ангажират се социални работници, които да помогнат на пришълците от Югоизточна Европа да се измъкнат от лапите на търговците на хора, на безсъвестните хазаи, изискващи огромни наеми, на съмнителните работодатели.

След присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007, броят на имигрантите от тези две страни в Манхайм е нараснал четири пъти. В момента там официално регистрирани са 6 500 българи и румънци. Една съвсем малка част от тях са студенти. А мнозинството са хора, принудени да живеят в претъпкани квартири и да работят на черно срещу символично заплащане.

#Йоахим Гаук #Манхайм #Европа #България #Румъния #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »