БАН се кани да съди държавата

БАН се кани да съди държавата
Акад. Никола Съботинов по време на пресконференцията на тема „Правителството срещу Българската академия на науките – кой има полза от това?“, състояла се в неделя в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Учените от БАН обмислят да съдят държавата заради „унищожителния за Българската академия на науките бюджет“, заяви нейният председател акад. Никола Съботинов.

„Страната ни е единствената в Европа, която няма своя оперативна програма за наука“, уточни Съботинов, цитиран от БГНЕС.

Той определи дирекция „Наука“ в Министерството на образованието, младежта и науката като „вредна и пречеща“ и добави, че там трябва да се направят реформи, както и във фонд „Научни изследвания“.

По думите му България отделя под 55 млн. лв. за наука в БАН, докато Сърбия, която не е членка на Европейския съюз, дава 400 млн. евро за развитие на научната си инфраструктура.

„50 млн. лв. за бездомните кучета, 54 млн. лв. за БАН. Ето къде е приоритетът на държавата“, заяви представителят на Общото събрание на академията проф. Никола Малиновски.

Учените от БАН се определят като „изненадани от абсурдната ситуация у нас, при която протестът не се явява форма на диалог между учените и държавата“.

„В момента се провежда недопустима акция срещу най-старата и най-авторитетната научна институция у нас“, коментира председателят на академията.

По повод изказването на финансовия министър Симеон Дянков от сряда, че учените от БАН са „феодални старци“, които трябва да започнат да усвояват повече европейски пари по примера на университетите, Съботинов заяви, че „министърът очевидно не прави разлика между университет и научноизследователски институт“.

„Учените се питат дали той може да изпълнява изобщо функциите на министър“, добави той.

„С огромна изненада разбрахме, че в БАН не знаят езици и не могат да печелят проекти. Та нали ние първи в страната започнахме да работим по европейска интеграция – по ФАР, рамковите програми на ЕС“, припомня Съботинов.

Досега учените са участвали в 628 проекта по рамковите програми за 45 млн. евро, каза още той.

На 26 октомври проф. Никола Малиновски заяви, че допълнителното намаляване на държавната издръжка на Българската академия на науките в Бюджет 2012 може да задуши окончателно академията.

Във вторник учените от БАН протестираха с въжета на шията срещу Бюджет 2012 в центъра на София. Ден по-късно Симеон Дянков призова „феодалните старци“ да не стоят по улиците, а вместо това да „направят някой европейски проект“, тъй като има над 400 хил. евро неусвоени пари по европейските фондове.

#председател на БАН #Министър на финансите #бюджет 2012 #европейски фондове #Никола Малиновски #Никола Съботинов #Симеон Дянков #Българска академия на науките #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници