Какво каза Хилъри Клинтън на България

Какво каза Хилъри Клинтън на България
Премиерът Бойко Борисов се срещна с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която беше на посещение в страната ни по покана на министъра на външните работи Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Novinite.bg публикува пълен текст на съвместната пресконференция на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън в София, 5 февруари 2012 г.

 

Бойко Борисов: Добър ден. Имаме скъп гост – държавният секретар на САЩ госпожа Хилари Клинтън. Всички добре я познават. И за да задоволим вашето любопитство, направо давам думата. Още веднъж, добре дошла, госпожа Клинтън и... Има ли превод вече?

Хилъри Клинтън: За мен е огромна част да бъда отново в тази прекрасна страна и да имам възможността да демонстрирам нашето силно партньорство и приятелство между България и САЩ. Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили и в миналото. Ние сме изключително впечатлени и горди от изключителния прогрес, отбелязан от вашата страна и силните взаимоотношения между българския и американския народ и правителства.

Искам да благодаря на господин министър-председателя за това, че ме прие днес и за отличните дискусии между нашите два екипа. Също така искам да благодаря на президента, с когото имах среща по-рано, както и на външния министър, с когото работя редовно през цялата година. Господин министър-председателят и аз току-що проведохме изключително продуктивна среща. Тя подчерта задълбочеността и широкия обхват на нашето партньорство между нас. Като съюзници в НАТО България и САЩ работят рано до рамо из целия свят, адресирайки критично важни въпроси от осигуряване на успешен преход в Афганистан до опазване на мира в Косово, до диверсифициране и обезопасяване на енергийните доставки, включително и в ядрения сектор.

Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност на България и в опазване на красивата българска природа. Ние, когато демонстрираме безопасността на технологиите, тогава вече ще преследваме едновременно и двете цели. И ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителство, когато те работят за осигуряване на енергия на достъпни цени, която удовлетворява вашите нужди. Ще изпратя своя специален пратеник господин Ричард Морнингстар по въпроси на евразийската енергетика идната седмица, който ще проведе разговори на експертно ниво за това как ние можем да помогнем повече за опазване на вашата околна среда и за постигане на енергийните ви цели.

Нашето отлично сътрудничество възпря, разпознава и възпира трафика на ядрени и други радиоактивни материали. Нашите съвместни разследвания против наркотиците иззеха над 3 млн. долара под формата на незаконно придобито имущество. Правоохранителното ни сътрудничество доведе до ареста на хакери, извършващи международни измами. Искам да похваля правоохранителния сектор на правителството, както и самото правителство за ефективното му лидерство в тези усилия в адресирането на критично важни проблеми, които засягат не само България и региона, но и света като цяло.

Опитът на България в прехода от комунизъм към демокрация, създаване на ефективни институции и упорити усилия през последните 20 години дава изключително ценни уроци. Човек просто трябва да погледне статистиката. Най-ниската безработица, най-ниското данъчно облагане, увеличаване на международните инвестиции, включително американските такива, социално-икономическо развитие на страната. Всичко това е един прекрасен модел не само за Европа, но и все повече в чужбина за страни, които се опитват да извършат този преход от авторитарно правителство, от диктатура към демокрация и управление от страна на народа.

България предприе няколко стъпки през последните няколко години за борба с корупцията, за осъществяване на съдебна реформа и поддържане върховенството на закона за всичките си граждани. Това са изключително важни стъпки за всяка демокрация и те ще помогнат на България да продължи да засилва своите демократични институции.

Софийската платформа, която ще проведе третата си среща тази година, е отлично средство за споделяне на уроците, които вие научихте, с Централна Европа и Близкия изток. Благодарим на България, благодарим ви, господин министър-председател, за проявеното от вас лидерство в тази област. Неотдавна България се присъедини към партньорството за открито правителство, чието начало беше положено от президента Обама с Бразилия като копредседател. Ние очакваме да работим с България при осъществяване на нейния план за действие за подобряване на прозрачността и отчетността на държавното управление и също така за задълбочаване на електронното правителство, което, както разбираме от целия свят, е отлично средство за довеждане на държавата по-близо до народа.

И президентът ми каза, че 2,2 млн. българи вече са във „Фейсбук“. Така че технологията вече е налице. И нейното използване с цел по-добро държавно управление е един от въпросите, които ще обсъдим на срещата по тези въпроси в Бразилия тази пролет. Също така ще имам среща с група млади ромски активисти и лидери. И аз аплодирам правителството на България за неговата инициатива за ромска интеграция. Считам, че това е важна стъпка за пълната интеграция на ромското население. Взаимоотношенията между нашите две страни са широки и задълбочени.

И президентът Обама, и аз сме напълно ангажирани в работата си с министър-председателя, президента, народа и правителството на България, за тяхното по-нататъшно задълбочаване и разширяване през идните години. Огромно удоволствие е да съм тук, да се убедя сама за себе си, макар и визитата ми да е изключително кратка, да се убедя в отбелязания от вас напредък и да продължим да стоим заедно с вас във вашия път за задълбочаване на демокрацията и задълбочаване на тези придобивки, постигнати от България. Заедно ще приемем предизвикателствата, представени от 21. век. Благодаря ви, господин министър-председател.

Бойко Борисов: Аз също благодаря. С няколко думи по най-важните теми, които бяха разгледани. Това и нашето международно сътрудничество. Ще се опитам да допълня това, което не беше казано от госпожа Хилари Клинтън, че всички ние осъждаме това, което се случва в Сирия и убиването на невинни хора по улиците, и истински се надяваме това да престане, и то незабавно. Обсъдихме въпроса с шистовия газ. Просто искам да го коментирам, за да намалим въпросите по него. Както и госпожа Клинтън каза, това, което го поставих като тема е, че българската природа, българската екология и оставането на България и природата й в състояние, в което следващите поколения ще могат да я ползват, е на първо място. След това са финансово-икономическите ползи. Именно затова се договорихме всички най-добри специалисти, нови технологии – всичко, което излиза в тази област, да бъде презентирано и българският народ да може да го чува. Дотогава мораториумът е в сила, факт, именно за да сме гарантирали, че екологията и природата на България ще бъдат чисти.

Бяхме и отчетохме, за което, разбира се, поклон и уважение към българските военни, които са в Афганистан, за това, че са едни от най-добрите войници, най-надеждни партньори и на САЩ, и на НАТО като ангажименти. Що се касае енергийната диверсификация, запознах госпожа Клинтън, май месец започваме българо-румънската газова връзка, до края на годината българо-гръцката. Просто забавянето стана заради много отчуждителни процедури, които имаше там. И март месец при връщането на визитата за смесеното заседание между българското и турското правителство в Анкара се надявам дотогава да подпише българо-турската газова връзка. В общи линии това са темите. Ако има, по един въпрос сме се разбрали от българска страна.

Репортер: БНТ. Господин Борисов, госпожо Клинтън, ще се разшири ли ангажиментът на САЩ към сигурността на България? Ще се засили ли ролята на общите ни военни съоръжения на наша територия, след като САЩ изтегли част от своите войници от Европа? Благодаря.

Хилъри Клинтън: Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност. Ние сме съюзници в НАТО. Отнасяме се много сериозно към чл. 5 и нашите задължения по него за обща защита. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО. И казах на министър-председателя, че българските войски, служещи в Афганистан, се ползват със заслужена репутация на професионализъм и храброст. Искам да изкажа съболезнованията си за гибелта и саможертвата на българските войски. По отношение на сътрудничеството в сигурността, ние искаме да осигурим това да се консултираме изключително тясно с българските приятели относно това как САЩ и България двустранно чрез НАТО ще осигурят това Европа да има най-добрата отбрана по отношение на противоракетната отбрана, както и други способности, за да може да се защити България, както и всичките ни други европейски партньори и съюзници.

Считам, че ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година. Търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за извършване на цялостен преглед за това какво е състоянието понастоящем на това сътрудничество и накъде ще се върви за в бъдеще. Не мога да се изкажа предварително, но най-важният проблем за нас е това, че България е доказала себе си като способен партньор, към който изпитваме най-дълбоко уважение и на когото дължим отговорността на НАТО за нейната сигурност и към която сме ангажирани. Май имаме един американски въпрос от /.../ Майкъл.

Репортер: Добър ден. След като руснаците поставиха вето върху резолюцията по Сирия, сирийците свикват коалиция в подкрепа, какво можете да кажете по този въпрос? И втори въпрос, защо е важно страна като България да бъде икономически и политически независима от Русия?

Хилари Клинтън: Първо аз ли да се изкажа, господин министър-председател? Да започна със Сирия. Като начало искам да подчертая това, че България, както чухте господин министър-председателят изрази, България изключително много подкрепя аспирациите и правата на сирийския народ. И ние сме благодарни на българската страна за това. Станалото вчера в ООН е изключително неправилно. Тези страни, които отказаха поддръжката на Арабската лига, на нейния план, те носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск.

Трагично е, че след цялата извършена работа от страна на Съвета за сигурност все още имаше вот 13 на 2 – 13 от нас гласуваха в полза на плана на Арабската лига, опитвайки се да започнем един процес на политически ангажимент, който би довел до преход. Опасявахме се, че непредприемането на това действие би увеличило шансовете за една брутална гражданска война. Много сирийци, които в момента са нападани от собственото си правителство, предприемат самозащита, което би следвало да се очаква.

Така че, какво да се прави? Изправени пред един обезсилен Съвет за сигурност, ние трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще. Трябва да увеличим дипломатическия натиск върху решима на Асад и да работим за това да убедим обкръжението на Асад в това, че той трябва да се махне от властта. Трябва да има отчитане и осъзнаване на важността на това, трябва да има един нов старт и опит за сформиране на ново правителство, което би представлявало целия сирийски народ.

Ще работим за регионални и международни санкции срещу Сирия и засилването на съществуващите такива, които ще бъдат прилагани в цялата тяхна строгост, специално да се предотвратят и прекратят доставките на оръжия. Ще работим за изваждане на бял свят на финансиращите страни на режима и предотвратяване на действията му срещу беззащитни граждани. Ще работим заедно с демократично настроените приятели на Сирия из света в подкрепа на мирните планове за промяна в Сирия. Ще работим за осъществяване на хуманитарна помощ. И през идните дни ще се консултирам от съвсем близо с нашите партньори в целия свят – в Европа, Арабската лига и целия свят.

Защото, запомнете, тези 13 гласа бяха дадени не само от европейски страни, но и от арабски, африкански, латиноамерикански държави, страни от Южна Азия. Това беше една унифицирана международна общност, която желае да се сложи край на насилието. Така че ще се консултираме с вашия външен министър и с други за това какво може да се направи, за да се спаси тази силно влошаваща се ситуация, преди да стане късно.

Бойко Борисов: Ако аз мога и да допълня, че имаше два въпроса всъщност в този един. Вече казах, дори на Европейския съвет, знаете, преди няколко дни беше приета декларация, която осъжда насилието. И днес обсъждахме и винаги позицията на правителството е била, че не могат каквито и да било вътрешнополитически или каквито и да било въпроси да бъдат решавани с проливането на човешка кръв. Разбира се, същото притеснение и хиляди съболезнования за убитите и в Египет от един претекст – футболен мач. Но това напрежение и загубата на толкова човешки животи не може да не притеснява, не може всички демократично мислещи хора в света да не настояват това незабавно да бъде прекратено. Мисля, че позицията на България и на всички нас в това отношение е била категорична.

А вторият въпрос беше за диверсификацията по енергийните и ядрените, разбира се, програми на една държава като България от енергийните доставки, да ги наречем, на Русия. Вижте, както за шистовия газ ясно и точно казах на госпожа Клинтън, че природата и екологията е на първо място за България и докато не убедим обществото в това, че няма никаква опасност за нея, не можем да вървим напред. Същото бих казал, господине, и за ядрената енергия. Точно ще формулирам изречението, което казах по темата и на госпожа Клинтън. Ако аз съм убеден, че АЕЦ „Белене“ ще бъде рентабилна, безопасна и няма да бъде затворена след 10 години, когато вече има нови поколения ядрени реактори, защото в България има този прецедент – за 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти реактор в „Козлодуй“, днес бих я подписал съответно, нали, през отделните наши институции, които са страни по договорите.

Именно тези опасения и там ни карат да бъдем толкова внимателни и да търсим диверсификация във всяка една област – дали е петрол, дали е газ, дали е производство на ток. И вече в производството на електрически ток в България ние имаме огромен напредък в производството на зелена енергия, диверсификация с компании от САЩ, Италия и други места в ТЕЦ. Така че България работи активно и особено и с изграждането и на каскада „Горна Арда“ след години, където всъщност най-ценната, най-ефективна за нас и скъпа енергия за продажба това е водната енергия. Работим активно в тази посока.

С една дума, за България гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли екологията, пази ли околната среда, дава ли независимост на държавата, има ли алтернативни доставчици и, разбира се, какво би се случило с всичко това в следващите 10, 15 или 20 години. Съгласете се, да се задължим със 7-8 млрд., плюс електропреносната система още 1 млрд. отгоре, и след 10 години да кажат: „Не, вече тази технология ще отиде на друго ниво“. Виждате в електрониката, виждате в съвременните технологии, това, което преди една година ни се е виждало върха на технологията, сега вече има коренно и много, много по-добри. Затова сме внимателни, когато задължаваме българския данъкоплатец и обществото с много пари за бъдещето. Разбира се, и обясних на госпожа Клинтън, че нашият проблем е, че вече сме похарчили над 1,390 млрд. по тези проекти – говоря за АЕЦ „Белене“. Това са много пари. И търсим някакви решения по тази тема. Надявам се скоро да бъдат намерени. Това е. Благодаря ви за вниманието.

#Хилъри Клинтън #САЩ #държавен секретар на САЩ #Бойко Борисов #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"