Прекратяват мандата на посланика ни в Бразилия заради Боевски

Прекратяват мандата на посланика ни в Бразилия заради Боевски
Николов не е дал предварителна информация на МВР за завръщането на Боевски.
A A+ A++ A

Задграничният мандат на Чавдар Николов, извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федеративна република Бразилия, ще бъде предсрочно прекратен.

Това е дисциплинарното наказание, което наложи министърът на външните работи Кристиан Вигенин, след като се запозна с протоколите от заседанията на Дисциплинарния съвет на МВнР и събраните доказателства по образуваното дисциплинарно дело, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Причината - действията на посланик Чавдар Николов във връзка с процедурата по експулсиране на Гълъбин Боевски представляват нарушение по чл. 89, ал. 2, т. 1 от Закона за държавния служител – неизпълнение на служебни задължения. С действията си служителят е нарушил и чл. 28, ал. 1 от Закона за държавния служител и чл. 17, ал. 1 от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, като е уронил престижа на държавната служба, в частност на дипломатическата служба.

Преките резултати от извършеното нарушение се състоят, от една страна, в липса на предварителна информация в Министерството на външните работи относно факта, времето и основанието за завръщането на Гълъбин Боевски в Република България, а от друга страна – в липсата на съответната информация за други държавни органи и институции, които имат пряко отношение към случая „Боевски" по силата на своите функции – Прокуратурата на Република България и Министерството на правосъдието.

#Чавдар Николов #Гълъбин Боевски #Бразилия #Кристиан Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници