Плевнелиев обеща на Хилъри гръб за американските инвестиции

Плевнелиев обеща на Хилъри гръб за американските инвестиции
Росен Плевнелиев заяви, че България и в бъдеще ще се стреми да насърчава американските предприемачи да инвестират в българската икономика. Снимка: president.bg
A A+ A++ A

Президентът на България Росен Плевнелиев и държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън бяха единодушни, че в „двустранните икономически отношения на двете страни има съществен нереализиран потенциал“.

Те се съгласиха също, че България предлага едни от най-добрите условия за чуждестранните инвеститори.

Росен Плевнелиев заяви, че България и в бъдеще ще се стреми да насърчава американските предприемачи да инвестират в българската икономика, съобщиха от президентската пресслужба.

Като особено перспективна сфера на сътрудничество бе посочена енергетиката. Президентът Плевнелиев открои три основни приоритета в тази област, които ще бъдат следвани – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация.

Подчертано бе значението за изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.

Българският президент изрази надеждата си за разрешаването в скоро време на въпроса за премахване на визовите ограничения пред българските граждани, пътуващи до САЩ, както и за сключване на двустранно Споразумение за социална сигурност.

Държавният секретар посочи, че ще продължат усилията на администрацията на президента Обама, съвместно с Конгреса на САЩ, за намирането на положително решение.

Росен Плевнелиев определи като свой приоритет подобряването на имиджа и репутацията на България и даде като пример постигнатия напредък в областта на еврофондовете.

Обсъден бе и въпросът за интегрирането на ромското население в България и в държавите – членки на Европейския съюз.

Хилари Клинтън изрази готовността на САЩ да предостави на България необходимата техническа помощ и съдействие по заявените от страната ни приоритети.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Президент на България #Хилъри Клинтън #Клинтън #държавен секретар на САЩ #двустранни отношения #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »