Хилъри Клинтън в София: САЩ гарантират националната сигурност на България

Хилъри Клинтън в София: САЩ гарантират националната сигурност на България
Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън заедно с премиера Бойко Борисов в София. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън преповтори американските гаранции за националната сигурност на България по време на визитата си в София.

„Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност. Отнасяме се много сериозно към нашите задължения за обща защита. Ние сме съюзници в НАТО. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО“, заяви Клинтън по време на съвместната си пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Тя изтъкна придържането на САЩ към чл. 5 от Договора за НАТО, според който атака над една страна членка се приема за атака срещу всички.

„По отношение на сътрудничеството в сигурността бихме искали да се фокусираме върху това как САЩ, България и НАТО да направят така, че Европа да има най-добрата система за противоракетна отбрана“, увери Хилари Клинтън, като подчерта, че България е важен партньор за САЩ в Алианса.

„Ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година. Търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за извършване на цялостен преглед за това какво е състоянието на това сътрудничество и накъде ще върви в бъдеще. България е доказала себе си като способен партньор, към който изпитваме най-дълбоко уважение“, каза тя.

„Българските войски, служещи в Афганистан, се ползват със заслужена репутация на професионализъм и храброст“, заяви Клинтън.

#Хилъри Клинтън #държавен секретар на САЩ #НАТО #САЩ #ПРО #противоракетна отбрана #Бойко Борисов #министър-председател #национална сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"