Клинтън, Борисов осъдиха Русия и Китай заради Сирия

Клинтън, Борисов осъдиха Русия и Китай заради Сирия
Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън заедно с премиера Бойко Борисов в София. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън и българският премиер Бойко Борисов осъдиха репресиите в Сирия от страна на режима на президента Башар Асад.

По време на съвместната си пресконференция в София Клинтън и Борисов изказаха недоволство от ветото на Русия и Китай в Съвета за сигурност на ООН, наложено в събота върху резолюция, осъждаща режима на Асад.

„Станалото вчера в ООН е изключително неправилно“, каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на пресконференция в Министерския съвет по повод ветото на Русия и Китай срещу резолюцията на ООН, осъждаща режима на Башар Асад в Сирия.

„Тези страни носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск. Трагично е, че след цялата извършена работа все още имаме вот 13:2“, добави в София Хилари Клинтън.

„Изправени пред един обезсилен Съвет за сигурност, трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще“, заяви тя.

Хилари Клинтън подчерта, че ще бъде усилен дипломатическият натиск от страна на САЩ и съюзниците им върху режима на Асад.

„Ще работим за осъществяваме на хуманитарна помощ, през идните дни ще се консултирам с нашите партньори в целия свят. Тези 13 гласа бяха дадени не само от европейски страни, това беше една унифицирана международна общност, която желае да се сложи край на насилието“, заяви тя.

„Не могат каквито и да било вътрешнополитически въпроси да бъдат решавани с проливане на човешка кръв“, заяви премиерът Бойко Борисов.

По думите му - не може демократично мислещите хора по света да не настояват това да бъде прекратено.

#Хилъри Клинтън #държавен секретар на САЩ #САЩ #Бойко Борисов #министър-председател на България #Китай #Русия #Сирия #ООН #Съвета за сигурност на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »