Борисов и Клинтън поставиха „българската природа“ над шистовия газ

Борисов и Клинтън поставиха „българската природа“ над шистовия газ
Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън и премиерът Бойко Борисов са обсъдили темата за проучването и добива на шистов газ на срещата си днес.

Темата за проучване и добив на шистов газ в България беше сред обсъжданите между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън.

„Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии - всичко да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт“, заяви Бойко Борисов на съвместната си пресконференция с Хилъри Клинтън в Министерския съвет.

„Искам да подчертая, че българската природа и екология за нас е на първо място, а едва след това идват финансовите и икономическите ползи“, заяви Борисов.

„Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, същото бих казал за атомната енергия“, каза още Борисов, като посочи, че е казал това ясно на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън.

Премиерът каза още, че България търси диверсификация във всяка една област и това вече се случва в производството на електроенергия с производството на ток от ВЕИ.

„Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години“, заяви министър-председателят.

„Обясних на г-жа Клинтън, че вече сме похарчили на 1.3 млрд. лева, говоря за АЕЦ „Белене“, допълни той.

По думите на Борисов на срещата между двамата още веднъж е бил засегнат въпросът с голямата помощ, която е оказала България на САЩ с изпращането на войници в Афганистан.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »