За всеки българин по един бункер

За всеки българин по един бункер
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Защитата на границите ни от „новите врагове” вече се превърна във вендета. Преди дни алжирец прободе с нож 20-годишна студентка в София. „Родолюбивият” отговор не закъсня и в понеделник вечерта 17-годишен бежанец бе намушкан с нож във "Военна рампа". Свидетели твърдят, че нападателите били двама, а хората в центъра за настаняване потвърдиха, че не са от лагера и са говорили на български език.

Бедните, онеправданите, болните, децата без родители и въобще по-слабите са идеален враг за социопата. Той ще нападне сириеца, който живее в мизерни условия на палатка в Харманли, а не англичанинът, който се напива до несвят и скача от балкона на хотел в Слънчев бряг. Какво като „белият чужденец” ни руши имиджа в Европа? Той няма да скочи срещу крадлив политик или да съобщи за нередност, на която е бил свидетел, за да не пострада. Какво като живее бедно и в пълно съзнание, че е на опашката във всеки един смисъл?

На този „социален профил” разчитат „народни водачи”, губещи популярността си като политици, но спечелили печална известност в брюкселските кръчми.

От партия "Атака" заплашиха, че в България ще стане гражданска война, ако правителството незабавно не затвори българо-турската граница за бежанци. Волен Сидеров се обяви за експулсирането на „пришълците” от България. В същото време симпатизанти на различни националистически формации като ВМРО и движение "Национална съпротива" участваха в общо шествие в неделя и скандираха "България на българите, бежанците вън". Те също настояха за незабавно експулскиране на нелегалните имигранти. Може на следващите избори да минат 4-те процента, да скачаш срещу бежанците е модерно.

В понеделник пък жители на плевенското село Телиш излязоха на протест заради слухове за настаняване на бежанци в бившето ракетно поделение. Те затвориха международния път от София до Букурещ. Никой не потвърди слуховете, че там наистина ще се обособи лагер от затворен тип. Те си протестираха профилактично. Но нали е казъл народът: „Набий детето преди да счупи стомната”.

Във форумите в интернет може да се информираме подробно колко страшна напаст са бежанците – те ще ни избият, ще ни заразят със СПИН, ще си направят държава на наша територия. А пък те само искат да получат статут и да се махнат от нас. Искат да отидат там, където и 80% от младите българи – на Запад.

Ако приемем, че цялата тази истерия е в защита на националния интерес и да не допуснем внос на тероризъм, добре. Нечовешката нетолерантност към хора в беда и липсата на елементарна съпричастност обаче не се отнася само за изпадналите чужденци, които пресичат границата ни.

Истерията покрай бежанците напомня за бунта на жители на Казанлък през семпември срещу стартиралия строеж на жилище за изоставени деца и младежи без дом. Тези хора недоволстваха, че Общината не е поискала съгласието им за този строеж и че къщата е много близо да техните жилища.

По-рано пък жители на санданското село Лешница организираха подписка срещу строеж на защитено жилище на селския мегдан, пред сградата на кметството. Тогавашният министър Томислав Дончев отиде лично да им обясни, че децата от домовете, които живеят в казармени условия, трябва да се интегрират сред хората. Той посочи, че в момента 4700 деца живеят в такива домове и е хубаво те да бъдат намалени.

Върху очите на част от обществото ни има перде за реалността. Ако близките им страдат е трагедия, ако чужди имат нужда от помощ е бреме. Светът на "патриота" стига до входната му врата. Затова най-разумно ще е с парите от Европейския съюз за бежанците да построим за всеки българин по един бункер – така няма да му се налага да вижда изпаднали чужденци, болни деца и стотици подобни „страшни” гледки, които може да му поднесе живота.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници