Панайотов: България не трябва да ратифицира ACTA

Панайотов: България не трябва да ратифицира ACTA
Моментът не е подходящ за България да подписва международното споразумение ACTA, смята юристът Пламен Панайотов.Снимка: dnevnik.bg
A A+ A++ A

Моментът не е подходящ за България да подписва международното споразумение ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането), смята юристът Пламен Панайотов.

„България в момента не трябва да ратифицира в този му вид това международно споразумение ACTA, било то и с резерви“, каза пред БНР доц. Пламен Панайотов, преподавател по наказателно право.

„България трябва да направи всичко необходимо, за да може и ЕС да не ратифицира в този вид текста на споразумението“, отбеляза той.

„Дори и тук да не се ратифицира споразумението, ако то бъде ратифицирано от ЕС, ще се създадат такива стандарти в ЕС, с които ние рано или късно ще трябва да се съобразим. България в момента има възможност да се поиска от страна било на България или през съвета на ЕС или през ЕК да се поиска съдът на ЕС да се произнесе по съвместимостта на това готвено споразумение с първичното право на ЕС“, подчерта Панайотов.

Той е убеден, че внесено в Европейския съд, споразумението ще влезе в противоречие с основни принципи на правото на ЕС.

„Ако съдът се произнесе в този смисъл, ще накара всички институции да се съобразят с това решение. Договорът за функционирането на ЕС предвижда, че при становище на Европейския съд споразумението не може да влезе в сила, ако не се поправи неговото съдържание“, поясни Панайотов.

„В българското общество, дори при широка дискусия, акцентът е върху гражданско правните разпоредби. Забравя се същественото – наказателноправната част на това споразумение. Според нея без никакви лимити милиони хора и в България, и в други страни, ако се ратифицира, ще трябва утре-вдругиден да бъдат заплашени под страх от наказателна отговорност и то за най-елементарно поведение. Това ще рече, че АCТА не предвижда никаква граница от гледна точка на възможността да се регламентира наказателна отговорност при засягане на авторско или сродно на него право“, заяви Панайотов.

Според него, е абсурдно това да се превръща в престъпление, абсурдно е да се парцелира собствеността върху интернет.
„Носителите на авторски права, те не са проблем, проблем са тези, които олицетворяват правата на търговия с обекта на интелектуална собственост. Предлагам да се помисли по-глобално. Да се помисли интелектуалният труд да се разпространява свободно. Не всеки български гражданин е способен да даде 30 лева, за да гледа един филм, кой може да си позволи 1000 лева на месец в България, за да ползва лицензирани продукти“, попита Панайотов.

„Хората, носителите на тези права на търговия, е далеч по-добре да вземат от всички, но далеч по-малко. Ако бъдат допуснати операторите да ползват продуктите чрез месечна такса, поносима за всеки - хем няма да се накърняват авторските права, хем няма да бъдат ощетени и гражданите, защото за гражданите е важно да имат свободата да ползват благата, обект на интелектуална собственост“, посочи той.

Ние не трябва да затворим дебата тук, в България. Не може парламентът ни да не ратифицира това споразумение, а България да не излезе с ясна позиция в Брюксел, че ЕС не трябва да „ратифицира този документ. Имаме всички права, по силата, на които България сама като държава членка може да инициира такова производство пред съда на ЕС“, каза още юристът.

„Всички представители от българския парламент трябва да се обединят около една такава позиция. Днешните управляващи имат право и по линия на ЕНП да предизвикат този дебат, който да бъде чут от всяка една от държавите – членки на ЕС“,заключи Пламен Панайотов.

#Пламен Панайотов #ACTA #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането #Европейския съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »