Ако има достатъчно газ в „Хан Аспарух“, ще изнасяме по „Южен поток“

Ако има достатъчно газ в „Хан Аспарух“, ще изнасяме по „Южен поток“
Чрез „Южен поток“ България, освен руския газ, който ще транспортира по него, ще може да изнася и собствен. Снимка: m.econ.bg
A A+ A++ A

Чрез „Южен поток“ България, освен руския газ, който ще транспортира по него, ще може да изнася и собствен, като печели дори повече от сумите, които ще получава от транзитните такси, съобщи standartnews.com.

Това най-вероятно ще бъде възможно, ако проучванията в блок "Хан Аспарух" в дълбоката част на Черно море докажат сериозни залежи. Когато се пристъпи към добив, и, ако той надхвърля това, което би могло да се ползва от родните потребители, за остатъка ще се търси пазар. А "Южен поток" реално ще даде на българското синьо гориво доста потенциални клиенти. Такива биха могли да се появят по цялото му трасе, което минава през Сърбия, Унгария, Словения и накрая достига до Италия, където пък пазарът е най-голям.

Българският газ от "Хан Аспарух" обаче има и алтернативен маршрут до Европа. Той би могъл да се пренася и през Румъния. В началото на следващата година се очаква да заработи междусистемната връзка Русе-Гюргево. Към момента там има известен проблем, защото засега газът може да тече само в посока от България към Румъния. Причината е, че северните ни съседи трябва да изградят компресорна станция, която да тласка синьо гориво към нашата страна. В обратната обаче проблем няма.

Така, ако мине през тръбата под Дунав, българският газ би могъл да достигне не само до румънските потребители, но по местната газопреносна система - и до Унгария, с която тя е свързана. По-натам нашият газ може да стигне до Австрия и по-конкретно до европейския газов хуб в Баумгартен, от който си купуват газ много държави. Точно до него трябваше да достигне и газопроводът "Набуко".

#„Южен поток“ #Русе #Гюргево #Баумгартен #Набуко #система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници