България договорила най-добрите условия по "Южен поток", убеден е Стойнев

България договорила най-добрите условия по "Южен поток", убеден е Стойнев
Докато няма реални приходи от дивидента, договорено е БЕХ да не извършва плащане по заема, подчерта Стойнев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Постигнаха се възможно най-добрите финансови условия за България. Повече от това не можеше да се постигне. Изцяло българският интерес е защитен“, заяви министърът на икономиката и енергетиката, Драгомир Стойнев, във връзка с газопровода „Южен поток“.

„Нито един лев на българския данъкоплатец няма да бъде използван за строежа на "Южен поток". България ще има само полза от този проект. България ще получава дивиденти и работни места“, посочи министър Стойнев.

„Подписаха се два важни документа, на базата на които се даде стартът на "Южен поток". Без тези документи ние няма да дадем старта на "Южен поток", каза той.

„Първият е финансов модел, по който БЕХ ще получи заем от "Газпром" за изграждането на проекта на българска територия, нещо, което досега е омаловажавано“, отбеляза енергийният министър.

„Газпром“ категорично отхвърляше да се водят разговори за това, че БЕХ и „Газпром“ ще дадат възможност на проектната компания „Южен поток“ да се даде достъп до използване от трета страна. Това е важно, защото по този начин се защитава европейското законодателство. Ние можехме и да не тръгнем към разговори за достъп до трета страна, но три часа дискутирахме тази част. За нас е важно да се спазва европейското законодателство. Премиерът прецени, че отсега трябва да е ясно бъдещето на газопровода. Изключително са изгодни условията“, коментира Стойнев.

Той припомни, че предишното правителство е договорило страната да получава дивиденти едва след 15-ата година.

„Ние договорихме още от първата година ние да получаваме дивидент, нещо, което почти никоя държава не е договорила. Това е изключителен успех за България“, категоричен е Стойнев.

„Договор се подписва между коректната копания и бъдещия изпълнител на проекта. За да има такъв договор, трябва да има обществени поръчки за изпълнител, такава обществена поръчка вече е стартирана. Беше подписан договор за финансовия модел между БЕХ и "Газпром". Ние вече имаме подписано слабо инвестиционно споразумение, подписано от предишното управление, преговорите бяха да се уточни моделът на финансиране между БЕХ и "Газпром" и достъпът, който трябва да бъде осигурен на трета страна - тоест споразумение отново между БЕХ и "Газпром", обясни министър Стойнев.

Той заяви, че е поел ангажимент договорът да бъде публикуван.

Стойнев отбеляза, че размерът на заема, усвоен от БЕХ, е 620 млн. евро със срок за погасяване 22 години.

Заемът се усвоява поетапно по време на строителството, като е бил договорен 5-годишен гратисен период за изплащане на заема - и за лихвата, и за главницата, от 2013 г. до изплащането на първите дивиденти.

Докато няма реални приходи от дивидента, договорено е БЕХ да не извършва плащане по заема, подчерта Стойнев.

„Никакви разходи на БЕХ, докато не започнат първите плащания на дивидента към БЕХ. Плащанията по заема ще стават само с приходи от проекта. Нито един лев от джоба на българския данъкоплатец няма да бъде използван. Ще се плаща дивидент още от първата година на експлоатация на газопровода. Ако стане нещо с проекта "Южен поток", БЕХ не носи никаква отговорност. Ако няма дивиденти, това значи, че на практика проектът не работи“, каза Стойнев.

„Ние бяхме категорични и не отстъпихме по нито една от точките. Важно за българската икономика и аз като министър имам нужда от голям инвестиционен проект, който да даде рестарт на икономиката. Ако разчитаме както досега само на обществените поръчки и на усвояване на евросредства, ние не може да вдигнем икономиката на крак“, заяви още министър Драгомир Стойнев.

#"Южен поток" #България #газ #БЕХ #"Газпром"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници