Косово избира местно управление

Косово избира местно управление
Местните сърби се оплакват, че ЦИК не е разгледала всички жалби на разселените сърби, които са имали желание да гласуват. Снимка: euobserver.com
A A+ A++ A

В неделя гражданите на Косово ще се изправят пред избирателните урни, за да гласуват за местна власт.

Изборните секции отварят врати в 7:00 часа и ще затворят в 19:00 часа.

Първите изборни резултати се очакват в ранните часове на понеделник.

Вторият кръг ще се проведе на 1-ви декември в общините, където нито един от кандидатите не е спечелил, а гражданите ще избират между първите двама, получили най-много гласове, предава БГНЕС.

В изборите ще участват 103 листи, с общо 7932 кандидати, като от тях 38 са албански, 33 сръбски, а останалите са на независими кандидати от малцинствата - бошняци, турци, роми, черногорци, хървати, горани и ашкалии.

Право на глас имат 1 779 357 души, които ще гласуват в 39 общини. В сравнение с предишните избори гласоподавателите са се увеличили с 11.72%, съобщават от Централната избирателна комисия.

Изборите са важни, защото за пръв път от 1999 г. в тях ще участват косовските сърби. В 10-те общини, където мнозинството от населението е от сръбски произход, право на глас имат 122 хил. сърби.

Местните сърби се оплакват, че ЦИК не е разгледала всички жалби на разселените сърби, които са имали желание да гласуват.

Изборният процес ще бъде наблюдаван от местни и международни наблюдатели. За неговата сигурност ще отговаря косовската полиция, помощ ще окажат също така представителите на ЕУЛЕКС и КФОР.

#избори #местни #Косово #сърби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници