Откриха монети от преди 15 века на крепостта Урвич

Откриха монети от преди 15 века на крепостта Урвич
Над 30 монети са открити в крепостта Урвич. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Над 30 монети от 4-5 в. сл. н.е. са открити досега на крепостта Урвич. Сред тях е новоткритият златен солид от времето на император Марциан. Това съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на средновековната крепост „Урвич" до с. Кокаляне, цитиран от "Дарик".

Той посочи, че досега е разкрито цялото западно крило на манастира - трапезарията, магерницата, а тази година е разкопано и южното жилищно крило. Открит е и входът на манастира, както и вратната кула.

Още в късножелязната епоха на Урвич е имало тракийско селище, подчерта Овчаров. От това време е откритата стрела и бронзова гривна. През 13-14 в. крепостта продължава да функционира и е една от най-важните средновековни крепости, пазещи пътя към София, посочи археологът.

По думите му през 1382-1383 г. крепостта е превзета от османските турци, но животът там не прекъсва, а се развива. В Османския период Урвич се превръща в ръкописен център, гнездо на християнството и българщината, а манастирът се е един от най-важните места около София, посочи Овчаров.

"Българският Индиана Джоунс" съобщи за идеята да се създаде инициативен комитет за възстановяване на главната църква на крепостта Свети Илия, както и цялостна реконструкция на манастира „Паисий Хилендарски". Радостното е, че кметовете на околните общини застават зад този проект и го подкрепят, което е изключително важно, коментира Овчаров.

Припомняме, че преди около месец бе открита корона на младоженка в манастира на крепостта.

#Николай Овчаров #Урвич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"