Турция иска от ООН ясна позиция за Сирия

Турция иска от ООН ясна позиция за Сирия
Според турския външен министър Съветът за сигурност отново се е провалил в приемането на резолюция за Сирия и с това рискува да отправи погрешно послание към Дамаск, че насилието може да продължи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

ООН трябва да заеме ясна позиция за насилието в Сирия, където повече от 200 души бяха убити от петък досега в град Хомс, центъра на недоволството.

Това заяви в събота турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от Анадолската агенция и АФП.

„Чакаме Съветът за сигурност да вземе ясна и недвусмислена позиция по въпроса за цивилните загуби в Сирия“, каза министърът пред турски журналисти в Мюнхен, където участва в конференцията по сигурността.

„Инцидентите в Хомс са голяма тревога за нас, още повече че подобни събития станаха рутина в Сирия“, каза още Давутоглу, чиято страна скъса със стария си съюзник Дамаск заради кървавите репресии срещу демонстрантите, взели досега над 6000 жертви.

Според турския външен министър Съветът за сигурност отново се е провалил в приемането на резолюция за Сирия и с това рискува да отправи погрешно послание към Дамаск, че насилието може да продължи.

Петнадесетте членки на СС на ООН трябваше да приемат проекторезолюция, осъждаща репресиите. Русия обаче обяви, че не е удовлетворена от текста въпреки направените големи отстъпки.

Предишният опит за приемане на резолюция за Сирия бе блокиран през октомври от вето на Москва и Пекин.

#Ахмет Давутоглу #Сирия #Турция #ООН #Хомс #Съветът за сигурност #СС #Москва #Пекин #Русия #външен министър #Мюнхен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"