Тракийският некропол под магистрала „Струма“ е изложен на експозиция в Перник

Тракийският некропол под магистрала „Струма“ е изложен на експозиция в Перник
Тракийският некропол е от Х-IV в. пр. Хр. и е най-големият от Първото хил. пр. Хр. в Централнобалканската зона с площ около 70 дка. Снимка: www.ipernik.com
A A+ A++ A

Тракийският некропол под магистрала „Струма“ вече е изложен на експозиция в Перник. Експозицията „Пътят: време без граници“ проследява резултатите от проведените през 2012 г. спасителни археологически разкопки по трасето на ЛОТ 1 на автомагистрала „Струма", съобщава сайтът za Pernik.

 

Изложени са находките от Тракийския некропол между селата Дрен и Делян и от Тренкова могила, която се намира в местността Трите могили, североизточно от село Дяково.Тракийският некропол е от Х-IV в. пр. Хр. и е най-големият от Първото хил. пр. Хр. в Централнобалканската зона с площ около 70 дка.

 

Каменните надгробия са с посока североизток-югозапад и имат дължина над 400 м. При проучването са регистрирани около 55 гроба от ранножелязната епоха и още толкова от периода VI-IV в. пр. Хр. Преди да бъдат погребвани, покойниците са изгаряни, а кремираните кости заедно с даровете са полагани в урни или изсипвани върху и между камъните.

 

Съществуването на некропола преминава през шест века и две археологически епохи.

Предполага се, че това е некропол, в който е погребвана местната аристокрация на тракийското племе агрияни, обитавало по-горното течение на река Струма.

Посетителите на изложбата ще могат да видят и експонати от Тренкова могила. По време на спасителните разкопки там са проучени шест гроба.

#Перник #Тракийски некропол #експозиция #Струма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »