Откриват „Северен поток“ във вторник

Откриват „Северен поток“ във вторник
Капацитетът на двете тръби на газопровода е 55 милиарда куб.м годишно – достатъчно за задоволяване на нуждите на 26 милиона домакинства. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Газопроводът „Северен поток“ ще бъде открит във вторник в Лубмин, Германия.

Северен поток се състои от две тръби, положени на дъното на Балтийско море. Тръбите свързват Русия и Европа, като всяка от тях е с дължина 1224 км.

Първата ще бъде открита във вторник, 8 ноември, предаде АФП.

Строителството на втората тръба по план трябва да приключи до края на 2012 г.

Всяка тръба се състои приблизително от 100 000 сегмента, тежащи 24 тона с вътрешен диаметър 1,15 м. Те са положени на дълбочина от 80 до 110 метра. Капацитетът и на двете тръби на газопровода е 55 милиарда куб.м годишно – достатъчно според собствениците за задоволяване на нуждите на 26 милиона домакинства.

Идеята за проекта „Северен поток“ беше предложена още през 1997 г. Инициаторите му го определят като най-големия инфраструктурен проект, реализиран някога в Балтийско море.

Строителството на Северен поток започна през април 2010 г. Използвани бяха три специализирани кораба и бяха ангажирани над 1000 души, показват данните на консорциума Nord Stream AG, натоварен с проекта.

Най-голям дял в консорциума има руският производител на газ „Газпром“, който притежава 51.0% от общия капитал. Негови съдружници са германските BASF и E.ON, делът на които е по 15.5%. Холандската компания „Газуние“ и френската „Газ дьо Франс Суец“ държат по 9.0% от акциите.

Бюджетът на „Северен поток“ е 7.4 милиарда евро, като 30% от тази сума са внесени от членовете на консорциума. Останалото идва от кредити, отпуснати от двадесетина банки.

#Северен поток #газопровод #Русия #Европа #Балтийско море #консорциум #Лубмин #Германия #Nord Stream AG #Газпром #BASF #E.ON

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"