215562 статии       |       465 интервюта       |       1538 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.83491| EUR 1.95583| GBP 2.30687|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТО

Размер на шрифта:   

Младенов: Българските бази няма да се ползват срещу Иран

4 февруари 2012, събота / 12:40; Коментари: 0
Send to Kindle
Младенов: Българските бази няма да се ползват срещу Иран
Младенов подчерта, че отношенията със САЩ не трябва да се свеждат само до областта на сигурността. Снимка: БГНЕС

Съвместните военни бази няма да бъдат използвани за евентуален удар срещу Иран, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Две са главните теми, които ще бъдат обсъдени по време на посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън: двустранното сътрудничество и сътрудничеството по международни проблеми, уточни пред „Дарик" външният министър.

Ще бъде обсъдено „всичко, което е свързано с подобряване на човешките контакти САЩ-България", посочи той.

Младенов подчерта, че отношенията със САЩ не трябва да се свеждат само до областта на сигурността.

Той посочи, че от 90-те години насам Вашингтон е ключов партньор на България в редица области.

Например, българските студенти са втората по големина група учащи се от Източна Европа, след руснаците, отбеляза Младенов. Хиляди българи също така работят в САЩ.

„Трябва да направим така, че нашата трудова система да признава трудовия стаж натрупан в САЩ, защото има много българи, които живеят и работят там. Българските граждани, които се връщат от там, трябва да имат тук признати права", подчерта Младенов.

Сред останалите теми в дневния ред са американските инвестиции и икономиката, подчерта министърът.

Според него по отношение на международните въпроси централно място ще заемат Балканите и Близкия Изток.

„На Балканите имаме конкретни предизвикателства свързани с подкрепата на реформите и разширяването на НАТО", каза Младенов.

Той посочи, че алиансът трябва да се разшири с „всички наши съседи, които изпълнят критериите", но на първо място - Босна и Херцеговина, която е важна за нашата сигурност.

По отношение на Близкия Изток нашите позиции съвпадат, подкрепяме демократичните процеси там, добави той.

„Категорично Иран трябва да преустанови ядрената си програма и да отговори на всички изисквания. Целта на всички е да не се позволи на Иран да се сдобие с ядрена военна програма", заяви Младенов.

Той подчерта, че не стои въпросът за използването на съвместните военни бази за евентуален удар срещу Иран.

„Съвместните бази, които са в крайна сметка български, се използват за обучение на нашата армия и техни войници", каза той.

Младенов коментира и ситуацията в Сирия. Министърът смята, че случващото се там трябва да спре веднага.

По думите на Младенов друга от важните теми, които ще бъдат засегнати с Хилари Клинтън, може да бъде мораториумът, който правителството наложи на проучването и добива на шистов газ в страната.

„Този въпрос е важен и за нас. Шистовият газ е ресурс за осигуряването на енергийната независимост на Европа, но технологиите все още не са достатъчно проучени, дали отговарят на екологичните стандарти", отбеляза външният министър.

Младенов заяви, че проектът за газопровод „Набуко", който вече не е приоритетен за двата основни участника в него – транзитната Турция и разполагащата с газ Азербайджан, също ще бъде обсъден с държавния секретар, „защото той е важен за диверсификацията".

Набуко" среща много препятствия и трябва да се опитаме да ги преборим. Но трябва да заложим на други проекти, които са по-бързи и могат да се окажат от по-голямо значение за нашата енергийна сигурност, като газовите конектори със съседните страни", добави министърът.

Николай Младенов беше категоричен, че споразумението АСТА няма да е сред темите на преговорите с Хилари Клинтън.

„Имаме далеч по-важни въпроси на двустранното сътрудничество, които трябва да обсъдим като участието ни в Афганистан и т.н.. Българската позиция по въпроса с АСТА ще се формира в Народното събрание, където предстои обсъждане на ниво комисия с участието на експерти. Трябва да чуем дебата в НС и след това да сформираме нашата гледна точка", каза още министърът..

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: