Икономист: По-добре фалит от псевдопомощ за Гърция

Икономист: По-добре фалит от псевдопомощ за Гърция
Йоаким Каламарис каза, че гърците нямат нищо против немския народ, а са срещу икономическата политика на Германия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бързината да влезем в Европейския съюз е била фатална грешка за всички нас на Балканите, заяви гръцкият икономически анализатор Йоаким Каламарис.

„Ние влязохме един по един и един след друг и така изглеждахме и сме пигмеи и финансово, и политически в очите на ЕС, коментирса Каламарис в интервю за агенция „Фокус".

По думите му във всички трудни времена в историята на света са се раждали много псевдоспасители, тоест хора, които се появяват, защото гласоподавателите са притеснени от криза.

Според него изборите в Гърция са близо и ще се случат през април. Изборите дават един отдушник, очакване, че идва нещо ново, друг е въпросът дали това ново ще бъде надеждно, смята икономистът.

„Мисля, че е по-добре Гърция да намери сама пътя си. Ако трябва да фалира - да не я държат в кома, по-хубаво да фалира и тогава нещата ще бъдат по-добре. По-добре реален фалит от псевдопомощ", подчерта той.

Йоаким Каламарис каза, че гърците нямат нищо против немския народ, а са срещу икономическата политика на Германия.

„В момента имаме много сериозен проблем не само в Гърция. Защо Германия работи „под килима" и субсидира нейните продукти като мляко, а българското мляко не е субсидирано? И българското мляко в България вече е по-скъпо от германското. Приветствам позицията на премиера Бойко Борисов. Привличането на инвестиции в България е на база на ниско данъчно облагане, което е продължение на политиката на предишното правителство и това е добре", посочи гръцкият анализатор.

„В момента Европа оказва натиск за хармонизация на данъчната политика. Тогава да хармонизират и заплатите на българския народ. Според мен става въпрос за един сериозен икономически трик, от който печелят предимно немските инвеститори, в частност - като държава", каза още той.

Според Каламарис три години след мерките за Гърция е постигнат хаос и страх.

„Това не са послания за икономическо щастие, а са стъпки назад. В момента виждаме държавите слаби, от гледна точка на това, че нямат държавни предприятия", уточни той.

„Аз съм дясно мислещ, но ще ви дам пример - в Калифорния преди десетина година се приватизира местната електрическа компания и цената на тока е скочила 1 000 пъти. Защо политиците поверяват сериозни стратегически компании като енергото, телекомуникационни компании на хора, близки до тях, а те ги фалират и са на свобода? Това е сериозен проблем", каза икономистът.

#Европейския съюз #еврозона #Балканите #Йоаким Каламарис #ЕС #Гърция #избори #фалит #Германия #България #Бойко Борисов #премиер #Калифорния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници