Румънският президент на съд след края на мандата, казва Виктор Понта

Румънският президент на съд след края на мандата, казва Виктор Понта
„След като свърши мандатът му, Бъсеску няма просто да си отиде у дома, а ще се изправи пред съда“, каза Понта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Румънският министър-председател Виктор Понта заяви, че държавният глава на страната, Траян Бъсеску, го чака съд след изтичането на президентския му мандат.

„След като свърши мандатът му, Бъсеску няма просто да си отиде у дома, а ще се изправи пред съда“, каза Понта в коментар за скорошното решение на правителството да съкрати бюджета на президентската администрация, предава „Фокус“.

Преди това, заради оспорения от Бъсеску в Конституционния съд закон за статута на народните представители, бе отложено влизането в сила на нова система за финансиране на депутатите в парламента, където мнозинство има управляващата в Румъния коалиция Социал-либерален съюз, оглавявана от премиера Понта и председателя на Сената, Крин Антонеску.

Конфликтът между Бъсеску и лидерите на Социал-либералния съюз продължава вече втора година. През лятото на 2012 г., Антонеску и Понта направиха опит да отстранят от длъжност губещия популярност президент.

Референдумът, в който 87% подкрепиха оставката на президента, бе признат за несъстоял се от Конституционния съд, тъй като избирателната активност е била с 4% по-ниска от необходимата 50-процентна бариера.

#Виктор Понта #Траян Бъсеску #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници