Приключенията на руския газ по пътя му в Европа

A A+ A++ A

Агенция РИА "Новости", Автор: Мария Селиванова, икономически наблюдател

Превод: Агенция БГНЕС

Украйна и Русия вече няколко дни не могат да решат кой е виновен за съкращаването на доставките на газ за Европа. Експертите твърдят, че и двете страни разполагат с информация за това, къде се е "загубил" предназначения за италианци и австрийци газ, но сложните преговори за покупката на украинската "тръба" възпират Киев и Москва от нападателна риторика.

Вече няколко дни европейските страни не получават договорените обеми руски газ. Обемът на газа, който Италия не е получила от Русия, днес нарасна почти два пъти в сравнение с вчера – от 10 на 20 милиона куб.м., съобщава италианският оператор на газопреносните мрежи Snam Rete Gas. Вместо планираните 108 милиона куб.м. Италия получава само 87 милиона.

Строго погледнато няма "никакъв проблем" в намалените руски доставки, защото Италия в пълен обем получава "синьо гориво" по другите газопроводи, заяви ръководителят на пресцентъра на Snam Rete Gas. Давиде Семпио.

Причината, поради която са намалели доставките на руски газ за Италия, е свързана със студеното време, което властва в редица европейски страни, смята Семпио. Това на свой ред е довело до увеличеното потребление на природен газ от тези държави.

И други европейски потребители са заявили, че газовите доставки са намалели. Австрийската компания OMV е съобщила, че обемът доставян от "Газпром" в главния терминал в предградие на Виена е намалял с една трета. Полша съобщи, че доставките са се свили със 7%, Словакия – с 30%. Германия също съобщи, че не е получила целия газ от Русия.

Колко газ е нужен на Украйна

Украинските власти твърдят, че доставките на газ в европейските страни са намалели заради Русия, която не е доставила цялото количество.

"Ние потребяваме газ в строго съответствие с договора. Газът не стига до Европа, защото руската страна не го подава в пълен обем", заяви украинският министър на енергетиката Юрий Бойко.

При това украинският министър-председател Микола Азаров заяви днес, че заради аномалните студове през последните три денонощия Украйна е потребила 1 милиард куб.м.

Това е около два пъти повече, отколкото обичайното потребление, заяви за РИА "Новости" генералният директор на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов. "Потреблението на газ в Украйна, през чиято територия минава експортната "тръба", е фантастично високо в момента", добави той.

"Нафтогаз" съобщи в комюнике, че "транзитните обеми природен газ през Украйна и консумацията на внасяния природен газ са на нивата, фиксирани в договора с "Газпром". Ръстът на потреблението в студовете, Украйна компенсира изключително за сметка на газ от украинските подземни хранилища".

Русия си изпълнява задълженията

Руският "Газпром", позовавайки се на вицепрезидента на компанията Александър Медведев, съобщи вчера, че дневният обем на износа на концерна за Европа съответстват на 180 милиарда куб.м. газ годишно, докато през 2011 г. в Европа са изнесени 150 милиарда куб.м.

"В условията на сурова зима в Русия и Европа нашата компания максимално увеличи износа на газ не само в европейските страни, но и в страните от ОНД – по-конкретно, в Беларус и Украйна. И едновременно с това увеличи извличането на "синьо гориво" от подземните хранилища. Например, извличането на наш газ от европейските подземни хранилища през последната седмица е нараснало почти четири пъти".

Александър Медведев изрази недоумението си по повод съобщенията за значително намаляване на доставките на руски газ в Европа. Но още днес "Газпром" заяви, че заради студовете Украйна консумира значително повече таз, отколкото е предвидено в договора: на ниво от 60 милиарда куб.м. на годишна база /преди това украинската страна искаше да купи само 27 милиарда куб.м./

През последните години през украинската "тръба" за Европа са транспортирани около 100 милиарда куб.м. газ годишно. През 2011 г. "Газпром" е изнесъл за страните от далечната чужбина 150 милиарда куб.м. , включително за Западна Европа – 112 милиарда куб.м.

Икономия или кражба

За момента всички страни – клиенти, транзитьори и доставчици – се държат много коректно: никой никого открито не обвинява. Впрочем, никой не оперира и с точни цифри от измервателните уреди /колко газ е влязла на границата и колко е излязла на границата/. Докато тези данни не бъдат публикувани, експертите само могат да предполагат, какво в действителност означават думите на отделните страни.

Анализаторът на ИК "Велес Капитал" Василий Танурков заяви за РИА "Новости", че "сега заради големите студове потреблението на газ в Русия рязко е нараснало и е възможно с това да е свързан недостига в Европа". Едновременно с това експертът заяви, че ако "Газпром" наистина е съкратил износа, както твърди украинската страна, това "по никакъв начин не би трябвало да се отрази на потребителите, защото те разполагат със запаси". "Веднага след като пика на потреблението отмине, руският концерн ще достави спокойно това количество", убеден е Танкуров.

"Газпром" винаги е увеличавал износа в случай на възникване на извънредна ситуация в Европа, заяви Константин Симонов. "Даже когато е имало трудности с добива, износът се е увеличавал за сметка на вътрешния пазар", припомня той. "По тази причина няма основания да се мисли, че "Газпром" лъже, когато казва, че изнася цялото количество газ", категоричен е Симонов.

Украинските власти твърдят, че те взимат от своите хранилища необходимият газ свръх текущите доставки. "Но газовите хранилища в Украйна имат специфично разположение: те се намират в западната част на страната и от тях е технически невъзможно да се транспортира газ в обратна посока – на изток, за да се затопля източната част на Украйна. Съществуват и технически ограничения: над 120-150 милиона куб.м. дневно е невъзможно да се вземат от там", обясни Симонов. Т.е. Украйна в момента не може да покрие своите нужди за сметка на газа от хранилищата.

"Налице са всички основания да смятаме, че руският газ "пропада" именно в Украйна", подчерта Константин Симонов.

Несъгласуван обем

Според договора Русия трябва да доставя на Украйна 113 милиона куб.м. дневно, но страната днес се нуждае от повече газ, разясни пред РИА "Новости" директорът на Института за енергийни изследвания /Киев/ Дмитрий Марунич. Украинската страна е изпратила заявка в "Газпром" за 164 милиона куб.м. дневно. Тази заявка за момента не е удовлетворена, но "Нафтогаз" вече взима от "тръбата" това количество, разказа той.

"Газпром" предоставя на "Нафтогаз" обема газ, който е съгласуван по договора за първото тримесечие, а украинците се нуждаят от повече гориво, защото застудя", заяви Марунич.

Освен това, "Газпром" сега не може да изпълни заради студовете нарасналите нужди на европейските потребители, добави експертът. Руският концерн посъветва Европа да взима газ от хранилищата.

"Тези два фактора водят да не удовлетворяване на заявките на европейските партньори. Виновни в тази ситуация няма, но последният във веригата, т.е. европейците – не получават цялото количество газ", констатира украинският експерт.

Добре забравеното старо

Особеността на създалата се ситуация се крие в това, че никой никого не обвинява и всички се правят на политкоректни. "Количеството газ, което се доставя в една или друга страна, може много точно да бъде определено. Затова всички много добре знаят, къде и колко газ е "пропаднал", просто някой спестява цялата истина", поясни Василий Танкуров.

"Първо, трябва да вникнем в ситуацията, защото повдигнатите обвинения могат да бъдат доста сурови. Но не се съмнявам, че още следващата седмица Украйна ще бъде обвинена", добави Симонов.

Според експерта, в момента "Газпром" позволява на Украйна да запази своето лице. Причината за тази сдържаност – продължаването на трудните преговори за газовата тръба. "Газпром" за момента няма интерес от голям скандал, но ако обвиненията по негов адрес от страна на европейците продължат, на него ще му се наложи да обясни всичко. Тогава конфликтът с Украйна става неизбежен", прогнозира Симонов.

През януари 2009 г. между Украйна и Русия избухна "газова война". Заради липсата на сключен навреме договор, транзитът на руски газ в Европа беше прекратен цели три седмици. Самата Украйна също остана без газ.

По-рано доставките на газ за Украйна бяха ограничавани многократно заради големите дългове на страната за вече доставеното гориво.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"