Хабитатът около река Вая напълно унищожен

Хабитатът около река Вая напълно унищожен
Река Вая по време на унищожаването. Снимка: Гражданска група “Да спасим Иракли!
A A+ A++ A

Разораването на коритото на река Вая на Иракли и издигането на дига е довело до унищожението на крайречния хабитат на района. Институции, граждани и Европейския съюз са единодушни в позицията си, съобщиха от Гражданска група “Да спасим Иракли!.

Миналата седмица представители на Европейската комисия, РИОСВ-Бургас, МОСВ, гражданска група „Да спасим Иракли“, „Зелени адвокати“, местни собственици, Сдружение за дива природа „Балкани“ и Българска фондация „Биоразнообразие“ проведоха оглед на терен във връзка с жалбата на природозащитници и екологични организации за унищожението на река Вая и крайречния хабитат.

Подобна проверка на терен от страна на ЕК е прецедент по подадена жалба от страна членка.

През 2007 г. след голямата буря в района на Иракли и след като реката и дъждовете заляха парцела, беше предприето „укрепване“ на коритото на реката по поръчка на Община Несебър, изпълнено от строителна фирма.

„Кооперирането” между община Несебър и нарушавалата многократно българските и европейски закони Swiss Properties, както предупреждаваха и гражданските организации години наред, довело до абсолютното унищожение и смърт на живота на реката.

Освен това очевидна беше и истинската причина зад издигането на дигата и сечта на лонгозната гора – опазването на парцела на Swiss properties от евентуални нови наводнения, променяйки така естествения ход на реката с брутални мерки.

След сигнал и жалба, внесени в български и европейски институции, МОСВ започна „рекултивация“, която за съжаление се състоеше само в засаждане на дървета и фиданки, които дори не бяха местен вид. Екологични организации и граждани обърнаха внимание, че това не е същинска рекултивация, а е нужно дигата да бъде премахната, за да се възстанови коритото на реката и да се засадят местни видове дървета.

Директорът на „Национална служба за защита на природата” към МОСВ Михаил Михайлов призна, че дигата пречи на възстановяването на местообитанието на защитените видове и не е трябвало да се допуска изграждането й. Въпреки това, МОСВ продължава да настоява за запазването й, с аргумента, че действията по отстраняването на дигата могат да препятстват вече предприетите възстановителни действия.

Коалиция „За да остане природа” отново настоява за премахването на дигата, което е необходимо не само за възстановяването на хабитата, но и като сигнал, че закононарушенията повече няма да бъдат приемани като свършен факт.

#Вая #Иракли #Европейската комисия #РИОСВ-Бургас #МОСВ #Несебър #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"