Стотици дела пред прекратяване заради бавно разследване

Стотици дела пред прекратяване заради бавно разследване
Според НПК, ако някой е бил обвиняем повече от 2 години за тежко престъпление (което се наказва с над 5 години затвор), може да поиска от съда делото му да бъде разгледано. Снимка: www.okoffice.bg
A A+ A++ A

Стотици дела са пред прекратяване заради дълго проточило се разследване, установи проверка на в. "Сега".

Алексей Петров е сред обвиняемите, които са подали молба делата срещу тях да бъдат внесени в съда или прекратени. Искането му се отнася за разследване за организирана престъпна група, наблюдавано от Специализираната прокуратура. Соченият за лидер на "Октопод", по думите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, има и дело в съда, което също е доникъде.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев преди дни също поиска прекратяване или внасяне в съда на делото срещу него за седемте изгубени секретни документа, образувано през 2010 г.

Петров и Станишев се възползват от възстановената през август забрана в Наказателнопроцесуалния кодекс да има "вечни обвиняеми". От нея ще се възползват разследвани за организирана престъпност, пране на пари, укриване на данъци, измами, подкуп, престъпления по служба, присвояване.

Магистрати обясниха, че това са разследвания, които обичайно вървят трудно и често обвиненията не издържат в съда. Според информация от Софийския градски съд, Софийския районен съд, Окръжния съд в Пловдив и специализирания наказателен съд, само два месеца след промяната в НПК тези четири съдилища са сезирани от 45 души, които искат делата им да спрат да се бавят.

Може да се предположи, че молбите са стотици в десетките съдилища в цялата страна. От Върховната касационна прокуратура обясниха, че все още нямат обобщена статистика за всички обвиняеми, които са се възползвали от промяната в закона.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, обясни, че такива данни ще се събират, но ще са ясни в края на годината.

Според НПК, ако някой е бил обвиняем повече от 2 години за тежко престъпление (което се наказва с над 5 години затвор), може да поиска от съда делото му да бъде разгледано. Когато става дума за престъпления, които не са тежки, хората могат да поискат разглеждане на процеса година след повдигане на обвинението.

#Алексей Петров #Специализираната прокуратура #"Октопод" #Цветан Цветанов #дело #Сергей Станишев #Софийския градски съд #Софийския районен съд #Румяна Арнаудова #НПК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници