ЕС: Русия подава по-малко газ за 8 страни

ЕС: Русия подава по-малко газ за 8 страни
Доставките на природен газ от Русия са намалели за осем страни – членки на Европейския съюз, в това число и България. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Доставките на природен газ от Русия са намалели за осем страни – членки на Европейския съюз, в това число и България, според Европейската комисия.

Русия на свой ред настоява, че ги е увеличила заради изключително ниските температури, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

На фона на продължаващите полярни студове, които отнеха живота на над 220 души през тази седмица, Европейската комисия съобщи, че Австрия, България, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Румъния и Словакия са регистрирали намаляване на газовите доставки.

Говорителят на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер – Марлене Холцер, заяви, че в Австрия е регистриран 30% спад, а в Италия доставките са се понижили с 24%, в Полша – с 8%.

Според нея руската страна не е предоставила достатъчна информация, обясняваща причините за тази криза. ЕК поддържа контакт с руските представители.

Руският газов гигант „Газпром“ съобщи, че е увеличил подаването на газ през украинската газопреносна мрежа.

Украинската компания „Нафтогаз“ отрича да е увеличила консумацията на газ за сметка на горивото, което е предназначено за европейските потребители.

#„Газпром“ #ЕС #доставки #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"