Програма „За жените в науката" награди две млади българки

Програма „За жените в науката" награди две млади българки
Новите стипендианти на програма "За жените в науката" - Ралица Зидарова и Василка Стефлекова. Снимка: M3 Communications Group, Inc.
A A+ A++ A

Две млади българки са удостоени с национални стипендии за големия си потенциал в областта на науката в рамките на световната програма „За жените в науката".

Официалната церемония се проведе в четвъртък под патронажа и домакинството на Министерството на образованието, младежта и науката. За втори път съвместната инициатива на ЛОРЕАЛ, ЮНЕСКО и Софийския университет „Св. Климент Охридски" се радва на голяма популярност и на проекти, които допринасят за развитието на науката.

Победителите от второто издание, които ще получат стипендии от по 5000 евро като признание за научната им работа и професионален опит, са младите учени Ралица Зидарова, доктор по ботаника, и Василка Стефлекова, докторант по физика.

Техните проекти са съответно насочени към екологията, биогеографията и биоразнообразието на антарктическите водорасли и към анализ на съдържанието на археологически артефакти.

Награждаването на двете стипендиантки, като изключително важно научно и социално значимо събитие, бе уважено от Йорданка Фандъкова, кмет на София, акад. Никола Съботинов, председател на БАН, Румяна Митрева, главен секретар на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО, и други.

„Като институция, която подкрепя образователното и професионалното развитие по всеки възможен начин, ние с радост сме домакини на това събитие и приветстваме прекрасната инициатива на ЛОРЕАЛ, ЮНЕСКО и Софийския университет „Св. Климент Охридски". Познавайки ползата от проекта, ние сме готови да подкрепим програмата и в следващото й издание, както направихме и миналата година", заяви Петя Евтимова, заместник-министър на образованието, младежта и науката.

„Аз съм горда, че съществува такъв проект, предназначен да отличава и награждава талантливи млади жени учени, работещи в областта на науката", коментира Румяна Митрева, главен секретар на НК на Р България за ЮНЕСКО. „Това е добър пример, който ЮНЕСКО дава в подкрепа на засилването на ролята на жените в разработването на научни решения на проблемите, стоящи пред човечеството в 21. век", добави тя.

„Признанието и гарантирането на равнопоставеност на жените в икономическата, социалната, научната и културната сфера са основен приоритет в дейността на ЮНЕСКО", заяви Станислава Нишкова от департамент „Образование" към Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО.

„Искрено вярвам, че с програмата „За жените в науката" много повече жени в България ще имат шанса да осъществят своите научни проекти и по този начин нашата обща цел за сътрудничество и прогрес ще бъдe изпълненa", подчерта тя.

„Много важен и положителен факт е, че тази година регистрирахме още по-голям интерес към Националната програма „За жените в науката". Това доказва нашето убеждение, че има много български жени, които допринасят за развитието на науката чрез различни научни проекти", каза Бриджит Стрелър, генерален директор на ЛОРЕАЛ България, и добави: „Високото качество на кандидатите и проектите, представени от тях, не само ни уверяват в големия български научен потенциал, но също така и ни ангажират да продължим с тази прекрасна инициатива в бъдеще".

Единодушното решение за награждаването на стипендиантите е взето от професионално жури в състав от изтъкнати научни специалисти: проф. Анастас Герджиков, зам.-ректор в СУ „Св. Климент Охридски" и председател на журито, и представители на Биологическия, Химическия, Физическия и Медицинския факултет.

Програмата „За жените в науката" е създадена през 1998 г., когато L'Oreal и ЮНЕСКО установяват сътрудничество и организират награден конкурс на международно ниво в сферата на природните науки. Днес тази програма, освен награди, включва и връчване на международни и национални стипендии.

Националните стипендии на L'Oreal–ЮНЕСКО „За жените в науката" се отпускат за проекти, които да бъдат реализирани във всяка страна. Конкурсът вече съществува в повече от 50 страни и се провежда за първи път в България през 2010 година. Стипендиите са в размер на 5000 евро и се предоставят като стимул на две български жени учени, за да продължат да се занимават с наука в страната си.

#ЮНЕСКО #Софийски университет „Св. Климент Охридски" #За жените в науката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »