Европа е обхваната от ромофобията

Европа е обхваната от ромофобията
Майката на Мария - Сашка Русева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Стария свят винаги са се отнасяли подозрително към ромите. Но събитията от последните дни говорят за истинско преследване на този древен народ. Разбира се не на всички, а само тези с малки деца. Особено ако не приличат на родителите си и на роми.

Начало на ромофобията даде гръмката история в Гърция. Там задържаха ромско семейство с четиригодишно светлокожо момиченце, която очевидни не е ромче. Детето не отнето от семейството, а те бяха арестувани по подозрения в кражба на деца, след като ДНК анализ потвърди,че малката Мария не е тяхно дете.

Ромофобията мигновено обхвана целия континент. Европейците сега внимателно се вглеждат в лицата на малките ромчета, опитвайки се визуално да определят дали са ромчета или са били отвлечени.

Така се получи, че особена бдителност показват ирландците.

Островът бе разтърсен от собствена гръмка история, свързана с ромите. В полицията на Дъблин позвънили жители на едно от предградията на ирландската столица и съобщили, че живеещо там ромско семейство има светлокожо момиченце на около 8 години, което изобщо не прилича нито на ромите, нито на родителите си. Независимо от ромските клетви, че детето е тяхно родно, и представеният акт за раждане и паспорт, момиченцето им е отнето и настанено в детски приют. Като основания за това послужило липсата на каквито и да са бележки от болницата, където детето се родило.
Но пламенните стражи на реда ги очаквала неприятна изненада.

Анализ на ДНК, какъвто обикновено се прави в подобни случаи, потвърди, че момичето независимо от всички външни различия все пак е ромка и биологична дъщеря на задържаните роми. Съд в Дъблин постанови детето да бъде върнато на родителите, а те да бъдат освободени.

18-годишната сестра на неволната виновница за объркването каза пред журналисти, че семейството изпитало силен шок от чудовищните обвинения, и обвини полицията в расизъм.

„Те са взеха защото има сини очи и светли коси, но много роми имат сини очи. А относно косите, и аз като дете съм била руса", казва тя в интервю за „Айриш таймс".
Излишният шум, както стана ясно, се проявил не само с столицата, но и в градчето Атлон, в самия център на острова. Там полицията се наложило да върне на роми двугодишно момченце. То също било отнето на основания, че има светли коси и сини очи.

Не е изключено да се наложи да се извини и гръцката полиция, провокирала изблик на ромофобията. Изглежда обвинените в кражбата на Мария роми не са я крали. Те още в началото казаха, че Мария им е дадена преди четири години от майката, която нямала пари. Но, разбира се на тях не им повярвали.

Когато снимката на Мария се появи във всички вестници, в България се намери майката на Мария. 38-годишната Саша Русева действително преди 4 години, когато работела в Гърция, родила детето. При това в болница само на час път от ромския катун, където живеят осиновителите й. Тя действително я предала на ромското семейство, защото няма ла пари да я отведе у дома.

Саша твърди, че не е получавала никакви пари от ромите и че е дала дъщеря си временно. С мъжа й смятали да се върнат за Мария, но за изминалите четири години тя родила още две деца. Саша има общи осем деца. Някои много приличащи на Мария.

Вече е очевидно, че ромската Мария не е била крадена и че биологичната й майка се намери.

Автор: ”Експерт”, агенция "Фокус"

#Мария #Саша Русева #България #Гърция #Ирландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"