Какви са причините за бебешката диария?

Какви са причините за бебешката диария?
A A+ A++ A

Бебешката диария е една от най-честите причини за притеснения сред родителите и един от най-редовните проблеми при децата. Но ако имате дете за първи път, диарията може много да ви изплаши.

Бебешките изпражнения са доста различни като консистенция и цвят, което се определя от това дали кърмите детето си, дали му давате адаптирано мляко, захранено ли е вече или не. Все пак, сменяйки пелени всеки ден, вие сте добили представа за „нормата“. Когато забележите, че има промяна и бебето ви видимо има диария, можете да мислите за една от следните причини:

  • Вирусна инфекция на гастро-интестиналния тракт. Един от обичайните симптоми при тази инфекция е диарията. Обадете се на вашия педиатър и поискайте консултация. Последвайте съветите на лекаря си и ако не овладеете симптомите, заведете детето си на лекар, за да не се обезводни.

  • Хранителна алергия. Тя също много често се проявява с диария. Ако сте въвели нова храна, може това да бъде причината. Следете детето през следващите няколко дни. Проверете тялото му за обриви, бъдете внимателни за по-остри признаци на алергия, например отоци.

  • Причината за диарията може да бъде много банална – например, че детето приема прекалено много течности – чайове, плодови сокове, вода.

  • Отравяне – от храна с изтекъл срок на годност, от лекарство. Помислете какво сте давали на детето през последното денонощие и ако още пазите опаковката, проверете състава и срока му на годност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »